wtorek, 12 listopada 2013
Wyśmienity sernik
Składniki Ciasta: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 4 żółtka, 180 g margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego(16g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa: 1000g białego półtłustego sera, 4 ziemniaki ugotowane, małe opakowanie budyniu śmietankowego, 250 g margaryny, 1 szklanka cukru, 8 jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego (16g), bakalie. Ponadto: dżem, polewa czekoladowa, kolorowa posypka do ciast.
Sposób przyrządzania
Ciasto 1. Mąkę przesiać , dodać margarynę i posiekać nożem. 2. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. 3. Zawinąć w folie i na godzinę włożyć do lodówki.
Masa serowa 1. Ser i ziemniaki zemleć. 2. Margarynę rozpuścić i ostudzić. 3. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 4. Ucierając stopniowo dodawać ser i ziemniaki. 5 Do utartej masy cienkim strumieniem wlać margarynę, dodać budyń z proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Wszystko dokładnie wymieszą. 6. Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą.
Wyśmienity sernik Schłodzone ciasto rozwałkować , przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. 2. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Podpieczone ciasto schłodzić i posmarować dżemem, wyłożyć masę serową. 4. Piec jeszcze ok. 50 minut w temp. 190 stopni Celcjusza. Udekorować według uznania. Smacznego!
Figa na drzewie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Fajny przepis, na święta jak znalazł :) Może mi się uda :)
OdpowiedzUsuńTo przepis z broszury " Moja Kuchnia- Serniki" nr 5/ 2009. Mimo, że jest tyle różnistych dostępnych źródeł i już zaprzestałam kupowania nowych czasopism, bo nie mam ich gdzie trzymać - chętnie sięgam po przepisy tego wrocławskiego wydawnictwa , bo zawsze wychodzą i są naprawdę smaczne. Pozdrawiam. Iza
UsuńTo prawda sernik na święta musi być :) O rany miałam się odchudzać i jak tu teraz to zrobić jak oczy, buzia i wszystko we mnie krzyczy zrób sernik Ino ! :)
OdpowiedzUsuńIno, za mną też " chodził" sernik, dlatego przejrzałam stertę czasopism i przepisów, i wybrałam ten. Dałam dżem z czarnej porzeczki, ale można spróbować z dżemem z czerwonej, byłaby większa różnorodność smaków- słodkawy sernik( ale nie bardzo słodki) wzbogacony kwaskowym dżemem. Pozdrawiam serdecznie. Iza
UsuńTEGO SERNIKA JESZCZE NIE ROBIŁAM CZAS , BY GO WYPRÓBOWAĆ!POZDRAWIAM I MIŁEGO TYGODNIA ŻYCZĘ!
OdpowiedzUsuńJest naprawdę niezły- gorąco polecam! Pozdrawiam serdecznie. Iza
Usuńto figlarna Figunia:) Sernik ściągnęłam i może zrobię;) Czekam na serwertkę.ola
OdpowiedzUsuńFigunia ma jeszcze sporo wigoru, mimo, że coraz starsza... Dziś śnił mi się niebieski Brytyjczyk- że go miałam...Serwetka będzie wkrótce...Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMuszę wypróbować Twój przepis bo sernik wygląda naprawdę bardzo apetycznie. A Figa jest bardzo piękną koteczką :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, Figa ładniutka, Ostatnio się zaokrągliła- oby to znaczyło, że gromadzi tłuszcz na zimę...Sernik w smaku rzeczywiście wyborny, ale łaski nie robi- to kosztowne ciasto, pochłaniające dużo różnych produktów. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCiasto bardzo apetyczne, no i Figa sliczna kotka ;-))
OdpowiedzUsuńWidziałam już recepturę na sernik bez sera, ale z ziemniakami jeszcze nie :) intrygujący pomysł :) z czystej ciekawości korci wypróbować.
OdpowiedzUsuńSernik bardzo smakowicie wygląda, szczególnie z kolorową posypką i polewą :) A Figa to spryciula chodzi po drzewie :)
OdpowiedzUsuńPomysł z kolorową posypką jest rzeczywiście niezły. A Figa jak to kot- chodzi po drzewie! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Usuń