środa, 27 listopada 2013

Placki ziemniaczane z kapustą

Składniki 75 dag obranych ziemniaków, czubata łyżka mąki, jeden ząbek czosnku, szklanka drobno poszatkowanej białej kapusty, 4 dymki, olej, sól.
Wykonanie Ziemniaki gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Odcedzamy je, wyjmujemy czosnek, a ziemniaki ubijamy na piure. Kapustę zalewamy wrzątkiem, chwile gotujemy i odcedzamy( powinna być chrupiąca)Dodajemy ją do piure razem z posiekaną dymką i mąką, starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe placki, smażymy je po 5 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podajemy z dowolnym sosem lub po prostu z ketchupem. Smacznego!
Spróbujcie odczytać nazwę zespołu umieszczoną na tylnej szybie samochodu. Dziękuje za odwiedziny, a szczególnie za pozostawione komentarze. Udanego dzionka, słonka, słonka , słonka !

8 komentarzy :

  1. Są gorsi ? Jeśli tak to jest to pocieszające :) Placki wyglądają świetnie, nie znałam takiego przepisu, niebawem go z pewnością wykorzystam. Pozdrawiam z mroźnej dziś W. Ina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra nazwa, no nie? A placki rzeczywiście robi się szybko i są smaczne! Pozdrawiam z mroźnego Ch. Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwę maja wielce prawdziwą... Ludzie z poczuciem humoru ;-)) Również takich placków nie kosztowałam ;-)) Zawsze tradycyjne z dodatkiem pietruszki ;-)) Kiedyś spróbuję ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, można je zrobić jako urozmaicenie i odmianę. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Nazwa nietypowa - zwraca uwagę i chyba o to właśnie chodzi , placki apetycznie wyglądają ściągam i będę testować Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej Iwonko, że szybko się je wykonuje...Pozdrawiam i zastanawiam się jak Twoje zdrówko po chorobie....

      Usuń