niedziela, 21 lipca 2013
Piankowiec pod malinowym kocykiem
Składniki:1/2 kostki margaryny, 15 dag dowolnych pokruszonych herbatników lub biszkoptów, tłuszcz do tortownicy, galaretka malinowa lub truskawkowa, 20-25 dag świeżych malin, 2 dag żelatyny, 80 dag serka homogenizowanego waniliowego, szklanka śmietany kremówki, opakowanie cukru waniliowego.
Wykonanie: Margarynę stop, wymieszaj z pokruszonymi ciastkami. Ugnieć na dnie natłuszczonej tortownicy, wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Maliny przebierz, opłucz. Żelatynę rozmieszaj w 1/4 szklanki mleka, podgrzewaj, aż się rozpuści. Ostudź, wymieszaj z serkiem homogenizowanym. śmietankę ubijaj na sztywno, wsyp cukier waniliowy, wymieszaj, połącz z masą serową. Na spod ciastek wyłóż masę serową, wyrównaj. Na wierzchu ułóż maliny, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki. Smacznego! Moja rada: Można dać ciut więcej żelatyny, żeby pianka miała dobrze się zsiadła. Pozdrawiam
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wyglada apetycznie , napewno skorzystam z przepisu Iwona
OdpowiedzUsuńI jest pyszny, tylko ja teraz dałam cały kilogramowy serek i mogłam dać więcej żelatyny.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń