wtorek, 12 maja 2020
Tarta pomidorowo- serowa
Witajcie, dziś zaplanowałam post kulinarny i bardzo prostą, łatwą w wykonaniu tartę pomidorowo- serową.
A oto i ona po upieczeniu.Podam przepis krok po kroku.
Moje naczynie do tarty ma średnicę 26 cm. Wysmarowałam dno grubą warstwą masła. Przykryłam je pokrojonym w kostkę czerstwym pieczywem, bez skórek.W moim przypadku było 20 dag.Stopiłam słuszną łyżkę masła i skropiłam pieczywo, ugniotłam, posypałam bazylią- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej.
3 duże pomidory sparzyłam wrzątkiem, pokroiłam w plastry, przykryłam pieczywo, lekko posypałam solą...
Posypałam startym serem( dałam kilka łyżek mozzarelli i gołdy) polałam sosem. Sos Szklankę mleka (lub śmietanę 12 %) wymieszałam z 2 jajkami, 1 łyżeczką ostrej musztardy, solą, 2-3 startymi ząbkami czosnku. Polałam przygotowaną potrawę sosem, wstawiłam do piekarnika, zapiekałam przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podawałam na gorąco z zieloną sałatą.
Dziękuję Wam za zaglądanie, czytanie, komentowanie. Pozdrawiam serdecznie i do następnego postu!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Miodzio:)♡ ola
OdpowiedzUsuńNie ma problemu,że ciasto nie urośnie, czy wyjdzie zakalec. Syta. Będzie jeszcze jutro do odgrzania...
UsuńJutro nie będzie, bo ja przyjadę rano i zjem🙂🙂🙂🙂
OdpowiedzUsuńYum smacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńOj wyglada pysznie, chętnie bym spróbowała jak smakuje :D
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa :) bardzo ładnie wygląda i wierzę że smakuje równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Wygląda smakowicie i jakie szybkie danie! Spróbuję zrobić. :)
OdpowiedzUsuńI love tomatoes and this dish looks so yummy!
OdpowiedzUsuńThank you for the recipe.
Have a great day!
miło było wpaść, czas obiad przygotowac, bo tak smakowicie tutaj :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajna tarta, łatwa w wykonaniu, nie wymaga dużej ilości składników, a pewnie pyszna, świetny przepis. :))) Zdjęcie kwiatu śliczne, mam taki sam na balkonie. :) Pozdrawiam serdecznie, byłam pewna, że dziś wtorek, a to już środa, gdzie ten czas tak szybko leci. Miłej środy, niech spotka Cię coś naprawdę miłego. :)))
OdpowiedzUsuńTarta wygląda pysznie! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńuuuuuuuuu ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis, ale musi smakować wybornie! Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i faktycznie łatwa w wykonaniu . Pozdrawiam serdecznie 💖💖💖
OdpowiedzUsuńFajnie, ze tarta jest bezmięsna, bo moja córka jest wegetarianką, a więc przepis na pewno się przyda.
OdpowiedzUsuńFajnie, że opisałaś to krok po kroku :)
Pozdrawiam
Rzeczywiście łatwe i szybkie danie. Takie "coś" z niczego.
OdpowiedzUsuńPiękna wyszła ta tarta;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że lubice serek :D
UsuńDzień dobry!
OdpowiedzUsuńWidzę, że bardzo dobrze trafiłam, bo ostatnio próbuję swoich sił w gotowaniu (a proszę mi wierzyć, kucharz ze mnie żaden). A tarty jeszcze nie robiłam i nawet nie miałam jej w planach, ale przyznaję, że tym postem skusiłam się na nią :) Muszę w takim razie kupić mozzarellę. Dam znać, gdy zrobię! A zdjęcie kwiatu na koniec - jaki intensywny kolor! Bardzo piękne. Pozdrawiam ciepło i dziękuję za kulinarną inspirację:)
Pyszności u Ciebie, częstuję się przepisem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Happy Sunday :)
OdpowiedzUsuńAleż mi narobiłaś smaka:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajna tarta❤
OdpowiedzUsuńPlanuję przyrządzić taką tartę :)
OdpowiedzUsuńAleż narobiłaś mi smaka! W życiu nie wpadłabym na pomysł, by w ten sposób zrobić tartę. Zapiszę sobie ten przepis i na pewno będę próbować, wszak pomidory i ser to moja wielka miłość! :)
OdpowiedzUsuń