poniedziałek, 28 stycznia 2013
Sałatka ziemniaczana 2 i babka serowo- cytrynowa
Sałatka ziemniaczana 2 Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 4 ogórki konserwowe; 1 ogórek świeży; 2 kwaskowe jabłka; 1 cebula. Sos: 1 słoik majonezu,3/4 szklanki śmietany 18%, 2 łyżki octu winnego, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, posiekana natka pietruszki, 1 łyżeczka cukru, sól. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę.Ogórki, jabłka i cebulę obrać i również pokroić w kostkę.Składniki wymieszać.Przygotować sos: składniki połączyć i wymieszać.Sałatkę polać sosem, udekorować natką pietruszki.
Babka serowo - cytrynowa Składniki: 25 dag mąki, 15 dag margaryny, 20 dag cukru, 25 dag serka waniliowego homogenizowanego, 3 jaja, kisiel cytrynowy, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.Wykonanie: Jaja ubić z cukrem, dodać miękką margarynę i zmiksować.Ciągle miksując , dosypywać po łyżce mąkę zmieszaną z kisielem i proszkiem, następnie dodać serek, cukier waniliowy, a na końcu sok z cytryny.Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy.Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.Babkę można polukrować.Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz