niedziela, 21 stycznia 2024
Ciasto z makiem i pianką.
Witajcie, Dziękuję za zaglądanie, czytanie i komentowanie. Dziś przy Dniu Babci będzie kulinarnie. Zacznę od oryginalnego przepisu na ciasto z czasopisma " Ciasta domowe" nr 239 grudzień 2012.
Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek, 1/2 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Biszkopt makowy 10 białek, 3 szklanki zmielonego maku, 1 szklanka mąki pszennej, 1 ( niepełna)szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Masa śmietankowa 600g śmietany ( 36 procent) , 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym , 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym.Ponadto: 1 słoiczek dżemu wiśniowego,papier do pieczenia.
Sposób przyrządzania Biszkopt jasny 1. Ubić pianę z białek2. Dodać cukier, żóltka oraz mąkę z proszkiem 3. Ciasto przelać na wyłożoną papierem blaszkę.4. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt makowy 1. Upiec jak biszkopt jasny, dodając do mąki mak. Masa śmietankowa 1. Galaretki( każdą osobno)rozpuścić w szklance wrzącej wody, ostudzić, włożyć do lodówki.2. Śmietanę schłodzić , ubić na sztywno, podzielić na dwie części. Jedną część połączyć z tężejącą galaretką wiśniową, a drugą z cytrynową. Ciasto z makiem i pianką: 1. Ostudzony biszkopt makowy przekroić wzdłuż. 2. Na ostudzonym, jasnym biszkopcie wyłożyć masę z galaretką wiśniową. 3. Przykryć jednym płatem ciasta makowego 4. Posmarować dżemem.5. wyłożyć masę z galaretką cytrynową.6. Przykryć drugim płatem ciasta makowego.7. Dowolnie udekorować.
A to moje ciasto. Trochę je zmodyfikowałam.Miałam dwie szklanki zamrożonego zmielonego maku. Dodałam do tego 8 białek, niepełną szklankę mąki pszennej, i 1/2 szklanki cukru oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.Biszkoptu makowego nie przekrawałam. Dodatkowo zrobiłam biszkopt czekoladowy według przepisu na biszkopt jasny i dodałam 2 łyżki kakao. Śmietanę do masy śmietanowej użyłam 30 procentowej w takiej ilości jak w przepisie. Zamiast dżemu wiśniowego użyłam powideł śliwkowych z nutą piernikową.( przed świętami taka pychotka pojawiła się w Dino) Ciasto po złożeniu wyszło bardzo wysokie.
Gdybym je piekła jeszcze raz na pewno nie piekłabym trzech biszkoptów. Co najwyżej dwa i jeden z nich bym przekroiła, jak w przepisie głównym. Pianka jest rewelacyjna i dobrze ją zrobić według przepisu. Ogólnie bardzo dobre ciasto, ale dość pracochłonne i nie tanie z uwagi na ilość użytych jajek.
Robiłam je tydzień temu. Mój mąż z córką poszli do kina na "Chłopów", a ja z Kalinką- wzięłyśmy się do pieczenia. Na dworze zaczęła się śnieżna zadymka...To tyle na dziś. Miłego świętowania Dnia Babci. Dobrego tygodnia!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Uwielbiam ciasta z makiem, w ogóle maki to moja wielka love w każdej postaci. Widać, że ciasto jest pracochłonne, ale warto czasem poświęcić czas i zrobić sobie taką smakową przyjemność. Lubię sobie czasem poeksperymentować w kuchni, na pewno zapiszę ten przepis, bo go nie znałam.
OdpowiedzUsuń"Chłopi" mnie zachwycili, świetny film, nie wiem, jak wrażenia Twoich bliskich, ale ja wyszłam z kina zauroczona.
Zima trzyma i dobrze, nie będzie tyle kleszczy - jedynych istot, których szczerze nie lubię.
Uściski i moc pozdrowień z Gdańska!
wzajemnie miłego świętowania :D
OdpowiedzUsuńMak w każdej postaci zawsze chętnie zjadam ;) ostatnio nawet zrobiłam mak z miodem i rodzynkami na obiad. Wymieszałam z makaronem typu kokardki... pyszotka ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Sądząc po składnikach ciasto nie tylko przepiękne ale i smakowite.
OdpowiedzUsuńNa Chłopach byłam ; z początku siedziałam sztywno i nic mi się w nowym filmie nie podobało. Gdzieś od połowy film mnie zaczął wciągać i uważam, że jest świetny. Jest to film z przekazem, jak postrzegane są kobiety w tym świecie. Ekch...
Here in some states it has also been snowing heavily for a few days now.
OdpowiedzUsuńThat cake of yours looks delicious.
(ꈍᴗꈍ) Poetic and cinematographic greetings.
💋Kisses💋
Cudowne ciasto - przepyszne i smakowicie wyglądające.
OdpowiedzUsuńByłam na Chłopach. Dla mnie to rewelacyjny film.
Serdecznie pozdrawiam :)
Jak pysznie wygląda to ciasto! Ciekawy przepis, wypróbuję przy najbliższej, rodzinnej uroczystości! :)
OdpowiedzUsuńGracias por la receta. Te mando un beso.
OdpowiedzUsuńSmakowicie. Bardzo lubię desery z makiem. Dobrego tygodnia. :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie i widać, że jest przy nim dużo pracy :).
OdpowiedzUsuńFajny widoczek :).
Też ostatnio robiłam ciasto z makiem, to wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńSmakowite aż ślinkę przełykam. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWitam Cię Moja Enklawo! Ciasteczko wygląda przepysznie. Robiłam podobne "ptasie mleczka" tęczowe, i z truskawkami w sezonie, a nawet tort gruszkowy z biszkoptami i taką warstwą, ale nigdy nie połączyłam go z makiem. Myślę, że Twoja wersja jest wykwintna. Pozdrawiam cieplutko. Mogę spytać, kiedy masz urodziny?
OdpowiedzUsuńSzykujesz na 14 lutego coś specjalnego?
UsuńMuszę przyznać, że to ciasto prezentuje się ze względu na ilość warstw imponująco. Wygląda bardzo smakowicie :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda! Palce lizać :) Takie domowe ciacha są najlepsze! Ja też zbieram stare przepisy :) Szkoda, że teraz w kioskach jest już tak mało gazetek z przepisami.
OdpowiedzUsuńOjoj to jak czasochłonne moge przyznać bez bicia - nie dla mnie. Jestem leniuszkiem i lubię szybkie ciasta 😁ale z chęcią bym spróbowała 😊
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDobrowolnie poszli na "Chłopów"? xD Ja nawet nie przeczytałam kiedy chodziłam do szkoły.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda Twoje ciasto:)
OdpowiedzUsuńJa piekłam górę muffinek dla Wnusia i gości:)
Pozdrawiam:)
https://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
Morgana
Przybywam się przywitać po chwilowej nieobecności haha. Takiego ciasta jeszcze nie widziałam, ale przyznać muszę jedno - wygląda naprawdę zachęcająco.
OdpowiedzUsuńŁadny, zaśnieżony kawałek świata na ostatnim zdjęciu. Ciekawe, czy w tym roku są jeszcze szanse na atak zimy...
Pozdrawiam! :)
Mm pychotka :D Uwielbiam tort makowy to myślę, że to ciacho również przypadłoby mi do gustu.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!🤗
PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
Angelika
Jakie kolorowe, a że mak w cieście uwielbiam to aż mnie kusi spróbować <3. Może kiedyś zrobię, ale właśnie jak pisałaś trochę niższe :)
OdpowiedzUsuńPyszności Izuniu. Ciasto wygląda super. Zawsze można coś zmodyfikować :) Miałam iść na Chłopów do kina i w końcu nie poszłam. Na pewno kiedyś obejrzę. Słyszałam że to dobry film. Ściskam mocno
OdpowiedzUsuńZnowu coś dla mnie. W krótce wyprobuję i dam znać
OdpowiedzUsuńSmaczniutko wygląda
OdpowiedzUsuń