sobota, 18 maja 2019

Ciasto bałkańskie z czekoladą

Witajcie! Pogoda się robi i niedługo pewnie nie będzie czasu,żeby siedzieć przed komputerem. Korzystam, więc i zamieszczam przepis na ciasto.
Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki oleju z pestek winogron, 1 1/2 szklanki mąki, po 1/2 szklanki kolorowych wiórków kokosowych, rodzynek i daktyli, 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 proszku do pieczenia, 1 opakowanie polewy czekoladowej.
Przygotowanie: 1. Rodzynki i daktyle sparzyć wrzątkiem, zalać woda i odstawić na kilka godzin. 2. Jajka wbić do dużej miski. Dosypać 1/2 szklanki cukru i całość utrzeć na puszystą masę. 3.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dolać olej, po czym dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszać. 4. Na końcu do ciasta dosypać kolorowe wiórki kokosowe oraz dodać osączone rodzynki i daktyle.Całość starannie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm wyścielić papierem do pieczenia.Do blaszki przełożyć ciasto i wyrównać. 6. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec przez 45 minut. Wyjąć do ostudzenia. 7. Polewę przygotować według wskazówek na opakowaniu.Całkowicie ostudzone ciasto posmarować polewa czekoladowa i dowolnie udekorować.
Każdy kęs przywodzi na myśl podróże po słonecznych krajach!
Chyba odmiana pokrzywy.Ależ się ubrała! To tyle. Dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze, za zaglądanie, czytanie. Udanej Niedzieli Wam życzę.

43 komentarze :

  1. Słyszałam o cieście daktylowym - kiedyś o nim myślałam ale to zupełnie inne niż te u Pani :) Ten jest z dodatkiem daktyli - kojarzy mi się z keksem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ervisho- w punkt! Takie własnie to ciasto jest- przypomina keks, ale smaczne. Dałam więcej daktyli i rodzynek, cukru tylko tyle aby utrzeć jajka. Niezłe, choć szału nie ma!

      Usuń
    2. Ja za keksami nie przepadam od dziecka ;)

      Usuń
    3. Ja zjeść zjem- ale ...

      Usuń
    4. Szkoda ze nie smakuje tak jak inne ;)

      Usuń
    5. Mój mąż za to uwielbia!

      Usuń
    6. Można piec dla męża :D

      Usuń
    7. Powiem Ci,że ja coraz rzadziej mam chęć na słodkie- i dobrze, nie będzie szło w boczki!

      Usuń
    8. Teraz będą owoce to nawet nie chce sie slodkiego a owoców i warzyw... a imożna jeść słodkie i nie przybierać :) Szkoda ze jak już idzie to nie w cycki ;P

      Usuń
    9. Tak...
      Są tacy, którzy mogą jeść niemal ile chcą i nie przybierają na wadze.
      Ewa Bem powiedziała kiedyś,że ona przybiera na wadze od samego patrzenia na ciastka.

      Usuń
    10. Grunt to nie przesadzać z tym co się je i w jakiej ilosci... o ilość chodzi

      Usuń
  2. Ooo jak jest w keksowym stylu to musi być dobre, hehe :D Dzięki za przepis, chętnie z niego skorzystam ;) Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.Cieszę się,że przepis się przyda!
      Pozdrawiam weekendowo!

      Usuń
  3. ojej wygląda przegenialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadła takie ciacho :D Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za keksami, ale w takiej scenerii na łonie natury to nawet ja bym się skusiła na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko!
      Rzeczywiście zrobiło się teraz ładnie. Krzewy i drzewa się rozrosły, przycinam je umiarkowanie i marze o zainstalowaniu tam małej, drewnianej ławeczki.
      A keks - jeszcze wczoraj był, a dziś nie zostało nawet kawałka. W nocy "wywędrował" i został pusty półmisek z okruchami wiórek. A chciałam kawałek zanieść siostrze...
      Pozdrawiam Cię serdecznie w niedzielny wczesny ranek.

      Usuń
  6. JAk jest czekolada to ja już to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam keksy!!!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ten by Ci pasował, już same bakalie dają słodycz!
      Pozdrawiam Jadziu w niedzielę!

      Usuń
  8. Mniam, mniam i jeszcze raz mniam. Wygląda bajecznie i jestem przekonana, że również tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zapomniałam...bo zjedzony! Kiedyś szukałam ciast,żeby było dużo mąki, teraz cieszę się jak znajdę mini przepis na minimalną ilość mąki, ewentualnie sama redukuję!

      Usuń
  9. Uwielbiam każde ciasto. Do kawy, zwłaszcza w niedzielę to obowiązkowy punk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Miało być na niedzielę do kawy, a zniknęło jak sen jaki złoty!
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. Ciacho wygląda smakowicie i na pewno takie było, skoro znikło w nocy :) Ja ostatnio robiłam z rabarbarem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu!Trzeba by zapytać o to mojego męża!
      Mam jeden krzak rabarbaru i już można go wykorzystać. Będzie ciasto albo kompot, bo kompot w rabarbaru też bardzo lubię!
      Pozdrawiam

      Usuń
  11. Fantastyczny przepis, uwielbiam takie ciacha☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam jakiś taki podobny przepis, ale na razie trzymam się z daleka od wypieków.
    Za to w wolnej chwili zrobię pokrzywę z jajkiem. Lepsza , niż nie wiem jak dobrze przyrządzony szpinak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to ciekawe z tą pokrzywą. Ja raczej tej z obrazka bałabym się użyć. Z jajkiem robiłam kiedyś szpinak, surowy.Zapakowałam w pudełko i miałam jako sałatkę.

      Usuń
  13. Wygląda niezwykle smacznie *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne ciacho i nie jest trudne do zrobienia . Oj kusicielko mniam . Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marysiu! To rzeczywiście nietrudne ciasto.Trzeba tylko pamiętać o tym by wcześniej namoczyć bakalie.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń