środa, 30 grudnia 2015
Ciasto waniliowe z budyniem czekoladowym
Kochani, dziękuję za tyle wspaniałych komentarzy. Dziś poczęstuję Was ciastem.
Składniki.Ciasto 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 5 dag masła, pól szklanki cukru.Masa budyniowa3 opakowania budyniu czekoladowego, 1 litr mleka.Masa serowapół kostki masła, ok.60 dag waniliowego serka homogenizowanego, pół szklanki cukru, 3 jajka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego.oraz 10 dag czekolady
Przygotowanie1. Ciasto: mąkę przesianą z proszkiem zagniatamy z cukrem, jajkami i masłem.Wykładamy na blaszkę(22 x 28 cm).2.Masa budyniowa: budynie gotujemy według przepisu na 1 litrze mleka. Gorący wylewamy na surowe ciasto. Studzimy.3.Masa serowa: białka ubijamy.Masło ucieramy z cukrem, następnie z żółtkami i serkiem.Dodajemy budyń, a na końcu ubitą piane z białek. Delikatnie mieszamy.Wykładamy na budyń. Pieczemy około 49 minut w 180 stopniach. Dekorujemy roztopioną czekoladą. Mój komentarz. Smaczne i w sumie łatwe w do wykonania ciasto. W przepisie jest napisane: dekorujemy roztopioną czekoladą. Z tą czekoladą różnie jest. Jak wzbogacić, względnie uratować polewę, która się waży Lub ulega innym tego typu historiom? Do gorącej(ale już po zdjęciu z ognia) wbijamy całe surowe jajko i ubijamy trzepaczką póki nie stanie się gładka masa. Jajko wcześniej można na 5 sekund zanurzyć we wrzątku,ale w sytuacji gdy mamy gorącą polewę lub czekoladę nie jest to właściwie konieczne.Ten przepis na ciasto jest dość stary,ale ciągle dobrze się ma, znajduje go nieustannie w różnych broszurkach kulinarnych. Ja w każdym razie pierwszy raz znalazłam go w książeczce Poradnika Domowego z 1996 roku. Figuruje tam pod nazwą: Ciasto Hali, a zalicza się do ciast z serem.
Dziś mamy spotkanie w Klubie Książki. Ciasto będzie jak znalazł. Potem zrobię jeszcze cebulaki i do biblioteki...W każdym razie Życzę Wam Kochani Udanej zabawy jutro i Szczęśliwego Nowego Roku!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Ciasto wygląda smakowicie, jeszcze takiego nie robiłam.
OdpowiedzUsuńUdanych spotkań!
Dziękuje Aniu ! Pozdrawiam
UsuńCiasto sciagnęłam :). Moja bombeczka wisi:). Dzięki. Ola
OdpowiedzUsuńA zatem masz ciasto poniekąd czekoladowe! Pozdrawiam
UsuńNa pewno wejdzie do mych wypieków domowych... zastanawiam się tylko czym zastąpię tutaj serek homogenizowany. Muszę czasem dobrze kombinować by było to takie nasze, polskie.
OdpowiedzUsuńMyślę,że każdy serek o lekkiej, delikatnej konstrukcji( taki jest serek homogenizowany) będzie dobry. Na pewno coś znajdziesz! Pozdrawiam
UsuńSmakowicie wygląda Twoje ciasto :-) Koniecznie muszę je wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana za życzenia :-) Szczęśliwego Nowego Roku dla Ciebie i całej Twojej rodziny :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Serdeczne życzenia, aby każdy następny rok przynosił Ci wszystko to, co w życiu najpiękniejsze, spełnił marzenia i przyniósł dobre chwile w życiu codziennym oraz zawodowym. Życzy Pastelowy domek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis,takiego ciasta jeszcze nie robiłam. Szczęśliwego Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis,takiego ciasta jeszcze nie robiłam. Szczęśliwego Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuńciasto smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńudanego i wesołego spotkania zyczę
Oj kusisz słodkościami, kusisz:)
OdpowiedzUsuńKochana i Tobie wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz szalonego Sylwestra:)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i dziękuję za kolejny świetny przepis:)))
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne. Dzięki Iza, że podzieliłaś się nim z nami na spotkaniu DKK
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) z tą czekoladą faktycznie różnie bywa, nawet jak topi się ją na parze w niskiej temperaturze.. moim sposobem jest dodanie żelatyny z mlekiem do czekolady, ale taka polewa nie nadaje się do ciast, które leża powiedzmy dwa dni- robi się wręcz niejadalna :D
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie:)
Brzmi smacznie, ale ja sie zastanawiam, czy te masy (az dwie!) nie wsiakna w to surowe ciasto?
OdpowiedzUsuńNie, ponieważ na surowe ciasto dajesz bardzo gęsty budyń.Jeżeli już to przy brzegach może coś tam się sączyć,ale to jest tylko taki "kosmetyczny" szczegół. Robiłam to ciasto pierwszy raz i wyszło naprawdę nieźle. Najlepsze jest pierwszego i drugiego dnia.
UsuńZnam Ciasto Hali właśnie z poradnika. Nie raz piekłam je do szkoły. Miało duże wzięcie.
OdpowiedzUsuńOstatnio z nowości robiłam "Styropian" (przepisy na necie). Polecam!
Mmm to ciasto jest w moim stylu. Przepis wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń