czwartek, 12 grudnia 2013
Placki drożdżowe po litewsku
Składniki: 1kilogram ziemniaków, 2 dag drożdży, półtorej szklanki mleka, kajzerka, 2 jaja, sól, pieprz, olej do smażenia.
Drożdże rozprowadzić 3 łyżkami ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosły. Bułkę namoczyć w połowie szklanki mleka. Ziemniaki obrać, zetrzeć, przełożyć na lnianą ściereczkę, odcisnąć, włożyć do miski, zalać szklanką bardzo gorącego mleka i wymieszać. Dodać żółtka, odciśniętą bułkę, wyrośnięty rozczyn, wymieszać, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić do wyrośnięcia na 39- 40 min. Wymieszać z pianą ubitą z białek. Nabierać łyżką nieduże porcje ciasta, kłaść w odstępach( placki będą rosły) na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na zloty kolor. Podawać z sosem grzybowym lub ze śmietaną. Smacznego!
Mój komentarz Te placki są łagodniejsze w smaku niż zwykle ziemniaczane, ale jest przy nich więcej roboty. Z sosem grzybowym własnej roboty- pycha!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Takich placków jeszcze nie jadłam więc koniecznie muszę spróbować. Dzięki za przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa nieprędko je znowu zrobię...Pozdrawiam Cię Beatko serdecznie.
UsuńJa również nie jadłam..muszę koniecznie wypróbować przepis :) Buziaki
OdpowiedzUsuńI po co ja to otwierałem? Teraz jestem głodny i mam ślinotok, wyglądam jak pies Pawłowa, a w teczce kajzerka i tatarska, ot szara rzeczywistość. A placuszków by sie pojadło z sosikiem, oj i jeszcze brzuch zaczął burczeć, idę sie zapchać bułkami Jego Cesarskiej Mości.
OdpowiedzUsuńAndrzej, placki są pyszne, ale ciężkostrawne. Ale te akurat polecam. Pozdrowionka
OdpowiedzUsuń