środa, 27 grudnia 2023
Orzechowiec z masą- przepis.
Witajcie, Dziękuję Wszystkim za życzenia, za obecność, zaglądanie, czytanie, komentowanie.
Dziś chciałabym podzielić się przepisem na ciasto, które w Święta miało u mnie duże powodzenie. Przy ciężkich sernikach, makowcach, piernikach, właśnie to ciasto stanowiło miłą odmianę. Na zdjęciu z białym kubeczkiem, który kupiłam przed samymi Świętami.
Placek orzechowy Składniki: Biszkopt 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.Ciasto orzechowe 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki przennej, 250 g posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru pudru, 200 g masła, 1 opakowanie budyniu śmietankowegoPonadto tłuszcz do wysmarowania blaszki, papier do pieczenia
Sposób przyrządzania orzechowca z masą Biszkopt: 1. Białka ubić z cukrem 2. Dodać żółtka, 3. Makę wymieszać z proszkiem, lekko wymieszać z resztą składników, 4. Blaszkę o wymiarach 28x 24 cm natłuścić, wyłożyć papierem. 5. Ciasto przelać do foremki. 6. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.Ciasto orzechowe 1. Białka ubic z cukrem 2. Dodać żóltka, mąkę z proszkiem i orzechami, wymieszać. 3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej, wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 28x 24 cm. 4. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.Masa budyniowa 1. Mleko, cukier oraz budyń wymieszać, zagotować. 2. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Orzechowiec z masą 1. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 płaty. 2. Jeden płat biszkoptu posmarować połową masy. 3. Przykryć ciastem orzechowym. 4. Posmarować pozostałą masą. 5. Przykryć drugim płatem biszkoptu.6. Udekorować według uznania.
Przepis na orzechowiec z masą znalazłam w czasopiśmie - " Ciasta domowe" nr 239 grudzień 2012. Mój komentarz Do biszkoptu i do ciasta orzechowego dałam po jednym jajku więcej, bo były małe. W sumie 10 jajek. Proszku do pieczenia też do jednego, jak i drugiego ciut więcej niż jedną łyżeczkę- można powiedzieć - kopiastą łyżeczkę. Masy do przekładania- jak na mój gust, a lubię budyń, było trochę za mało. Dodatkowo posmarowałam pierwszy blat biszkoptowy i drugi orzechowy marmoladą wiśniową. W sumie po złożeniu wyszło bardzo puszyste, wysokie ciasto. Dzięki orzechom pokrojonym drobno, ale i grubo, było coś do chrupania.
I jeszcze dekoracja z przedpokoju.
To tyle na dziś. Serdecznie Was pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za komentarze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pysznie wygląda ten orzechowiec. Miłego czasu świąteczno-noworocznego! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Urocznico,
UsuńWzajemnie!
Narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję na 3 króli, bo na sylwestra i nowy roczek robię ciasto pomarańczowo-mandarynkowe :)
Cieszę się.
UsuńJa też już myślę co upiec na Sylwester i Nowy Rok.
Pozdrawiam serdecznie
Pyszności placuszek 💗
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy ta dekoracja w przedpokoju to Twoja robota?
OdpowiedzUsuńChoinkę kupiłam kilka lat temu na kiermaszu świątecznym, jelonka w sklepie z drobiazgami, gwiazdki robiłam sama- kolekcja z kilku sezonów, a wiklinowe "koło" wypatrzyłam i kupiłam w sklepie gospodarstwa domowego.
UsuńPozdrawiam
Twoje gwiazdeczki od razu wpadły mi w oko. Są śliczne!
UsuńO, gwiazdeczki kiedyś produkowałam nałogowo i " taśmowo". Zresztą i teraz, gdy mam czas i ochotę szukam wzorów, które mi pasują i dziergam...
UsuńOby tylko takie nałogi na świecie były. Aktualnie jestem uzależniona od kawy, ale chciałabym mieć jakieś zdrowsze nałogi. ;)
UsuńOj, kawa wcale nie jest zła. Choć jak dla mnie, powinna być bez cukru, mleka i ciasteczka. A często jest- z cukrem, mlekiem i ciasteczkiem...
UsuńJesteś osobą otwartą i poszukującą, więc znajdziesz zdrowsze nałogi. Już zrobiłaś krok w tym kierunku, zapisując tą myśl!
Przychodzę tu na chwileczkę życzyć Ci szczęśliwego Nowego Roku z nadzieją, że taki on dla nas wszystkich będzie. Pozdrawiam.
UsuńDziękuję i oby spełniły się Twoje życzenia, moja droga!
UsuńWygląda apetycznie:) Szczęśliwego Nowego Roku pełnego dobrych chwil:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Pat!
OdpowiedzUsuńDla Ciebie również- Szczęśliwego Nowego Roku!
Mniamniuśny, ślinka cieknie 🤤 Super dekoracja 👍👌
OdpowiedzUsuńDziękuję Sivko,
UsuńPozdrawiam serdecznie
Orzechowiec prezentuje się niezwykle wybornie i faktycznie faknie dla odmiany upiec niekiedy coś innego i tym samym zaskoczyć swoich gości czy domowników :-) Cieplutko pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Karolino,
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za odwiedziny. Korzystając z okazji życzę Ci . Szczęśliwego Nowego Roku 2024- cieplutko pozdrawiam <3
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku, Karolino. Dla Ciebie i Kuby.
UsuńCiasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Śliczna dekoracja, a ciasto wygląda smakowicie! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu,
UsuńPozdrawiam serdecznie
Placek wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witaj ! Orzechowiec wygląda apetycznie i na pewno był smaczny. Miałam zamiar upiec orzechowca na święta, ale wyszło inaczej :) Pozdrawiam serdecznie :))
OdpowiedzUsuńWitaj!
UsuńDziękuję!
Od tygodni planowałam upiec ciasto pt. Królewiec, a potem w jednej chwili zdecydowałam się na Orzechowca.
Pozdrawiam serdecznie
Wygląda bardzo zachęcająco. Aż żałuję, że nie mogę jeść orzechów. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję Karolinko,
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis - orzechowiec wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Meggie
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ciasto wygląda super Izuniu :) Moja babunia też tak kiedyś piekła. Aż ślinka mi pociekła. Mniam mniam :) akurat 27 grudnia miałam urodziny, więc wirtualnie się poczęstowałam. Ściskam mocno
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu,
UsuńWszystkiego Najlepszego z okazji Urodzin!
Ściskam!
Przejrzałam swoje poprzednie wpisy na Twoim blogu i okazało się , że się nie pojawiły. Po prostu nie ma. Winię za to swój nowy telefon, którego najprawdopodobniej nie umiem jeszcze dobrze obsługiwać (służbowy i z tzw. bajerami , bo mój prywatny, to raczej do muzeum techniki. ). Nie wiem czemu, ale na jednych blogach mój wpis jest, na innych ...może blogger zeżarł??
OdpowiedzUsuńSięgnęłam w końcu po swojego starego laptopa.
Czytam regularnie Twoje wpisy i tak mi przykro, że odszedł ukochany , futrzasty duszek. Pies, to rodzina, którą się ...wybiera.
Ciasto smakowite, znam je tylko w ciut innym wydaniu i polecam je każdemu łasuchowi.
Z okazji Nowego Roku życzę Tobie i Twoim najbliższym wszystkiego co najlepsze, a przede wszystkim dużo zdrowia.
Witaj
UsuńI ja przejrzałam komentarze. Zazwyczaj przeglądam je, bo zdarza się, że niektóre nie trafiają na stronę. Ale nie było.
Dziękuję!
Myślę, że odmian placka z orzechami jest sporo. A w okresie Bożego Narodzenia w każdym kulinarnym czasopiśmie znajdziemy co najmniej jeden.
Tobie i Twoim Najbliższym życzę również- Szczęśliwego Nowego Roku- Zdrowia, Radości, Pomyślności!
Mam całą torbę orzechów, więc przepis skopiuję i do dzieła. Poinformuję jak i co wyszło. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, bo na prawdę smaczny placek! Trzymam za słowo.
UsuńPozdrawiam
Uwielbiam orzechowe ciasta! Chętnie skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę! Ciasto jest naprawdę niezłe.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Mniam! Będę musiała wypróbować przepis w nowym roku. Uwielbiam ciasta orzechowe.
OdpowiedzUsuńTo jest naprawdę niezłe. Polecam!
UsuńPozdrawiam serdecznie
Mam nadzieję, że Nowy Rok przyniesie Ci wiele inspiracji, abyś z odwagą podążała za swoimi pasjami i marzeniami. Niech będzie to czas pełen pozytywnych zmian i niezapomnianych chwil spędzonych z najbliższymi. Szczęśliwego Nowego Roku!!
OdpowiedzUsuńWildfiret
Dziękuję Angelo za życzenia!
UsuńMay all the best come this coming year and when things don't happen as we intend, may we have the strength and health to go after it and achieve it.
OdpowiedzUsuńHAPPY NEW YEAR!
(ꈍᴗꈍ) Poetic and cinematographic greetings.
💋Kisses💋
Thank you for beautiful wishes.
UsuńHAPPY NEW YEAR!
Kisses.
Gracias por la receta. Te mando un beso y te deseo un feliz año para ti y tu familia.
OdpowiedzUsuńGracias por tus buenos deseos!
OdpowiedzUsuńFeliz ano para ti y tu familia, Judit.
Obiecałam, że jak upiekę ciasto i napiszę. Wspaniałe i polecam.
OdpowiedzUsuńJedna uwaga - tylko dla osób lubiących budyń. Moja córka nie przepada to będzie musiała zrobić inny krem.
Dziekuję za przepis❤️
Jest mnóstwo różnych kremów, które posłużą za spoiwo. Na pewno coś znajdziesz i wybierzesz.
UsuńMoja córka z kolei nie toleruje gotowych budyni i zazwyczaj robię taki z mąki pszennej, ziemniaczanej i żółtek jaj.
Pozdrawiam
Już dawno torcik orzechowy zjedzony a mój mąż, poprosił wczoraj wieczorkiem o kawałeczek. 🤣😀🤣🤣🤣
UsuńTorcik był wyśmienity.
Super. To znaczy, że muszę poszukać kolejnego dobrego przepisu!
UsuńWitaj, naprawdę szukałam przepisu na ciasto, ale nie miałam pojęcia, jak się ono nazywa. Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Nie ma przypadków, cieszę się, że zajrzałam, dziękuję, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mogłam pomóc!
UsuńPozdrawiam serdecznie