poniedziałek, 4 marca 2019
Kwietny motyw i przepis na filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami.
Witajcie! Dziękuję Wam za wszystkie komentarze pod poprzednim postem, to bardzo motywuje do obecności na blogu i publikowania.W powietrzu czuć już wiosnę...Z jednej strony trochę szkoda zimy, tego czasu nieco nudnego, gdy większość godzin spędzamy w pomieszczeniach.Ale te długie wieczory spędzone nad książką, seanse filmowe albo niespieszne Polaków rozmowy...Teraz trzeba będzie podkręcić aktywność- wykazać się na wielu polach.Prababcia Kaliny, mojej wnuczki twierdzi,że jak kto ma jakieś dolegliwości uporczywe, to one właśnie w marcu najbardziej dają popalić.Ale z drugiej strony...zaraz mamy Dzień Kobiet, a potem tylko patrzeć jak się wszystko zacznie zielenić! Tymczasem mamy ostatki i ja dziś chcę Wam pokazać nową serwetkę oraz podzielić się kolejnym przetestowanym przepisem- pomysłem na filet z kurczaka.
Filecik czyli siateczka 52 x 32 cm,biały kordonek BABYLO 10, szydełko 1,25.
Bardzo proste wykończenie tworzy niewielką "koronkę".
Motyw kwiatowy z różą pośrodku.
Filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami Składniki2 pojedyncze, filety z kurczaka, 8 dag mozzarelli, 8 sztuk suszonych pomidorów,2 garście świeżej rukoli, ziarna sezamowe, 1/3 szklanki mleka, 1/4 łyżki mąki pszennej,1/3 łyżeczki przyprawy curry,1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz czarny mielony, olej.
Przygotowanie 1.Mleko miksuję z mąką, przyprawą do kurczaka, curry,a następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.Suszone pomidory drobno siekam,a mozzarellę kroję w paski. 2. Filety z kurczaka myje pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem.Następnie oprószam z każdej strony solą i pieprzem. Wkładam do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie filet kroję w poprzek dla uzyskania kieszonki.Faszeruję suszonymi pomidorami, mozzarella i opłukaną rukola. Filety obtaczam w cieście, a następnie w sezamie.Układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piekę przez około 30- 35 minut. Smacznego! Mój komentarz Muszę przyznać,że smak takich filetów jest ciekawy,wykwintny. Jak dla mnie jeszcze lepszy niż -Filet z kurczaka pod brokułowo- paprykową pierzynką.
Przypominam,że jeszcze można się zapisać na zabawę- Podaj dalej.Dajcie znać w komentarzu. To tyle.Udanego tygodnia Wam życzę!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
mmmm jeden z moich ukochanych przepisów!
OdpowiedzUsuńWidzisz, a ja dopiero go odkryłam.Bardzo lubię testować przepisy! Pozdrawiam serdecznie
Usuńja jeszcze lubię kurczaka ze szpinakiem zapiekane w cieście francuskim:)
UsuńPiękny wydziergałaś filecik. To jest moja ulubiona technika . Róże też uwielbiam w pracach filetowych. Serwetka prezentuje się uroczo .Przepis na kurczaka zapisuję i w przyszłości na pewno spróbuję. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńDziękuję Marysiu! Na ten wzór już dawno patrzyłam, moim zdaniem jest taki przejrzysty. Sporo mam jeszcze takich wzorów filetowych, które czekają na swoją kolej.Też bardzo lubię tę technikę i chętnie do niej wracam. Pozdrawiam cieplutko
UsuńPrześliczną pracę wydziergałaś! Pozdrawiam gorąco:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Danusiu! Pozdrawiam serdecznie
UsuńWiosny w sercu i szybko za oknem życzę:):) Pozdrawiam cieplutko:):)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam serdecznie
UsuńSerweta przepiękna! Pyszności przygotowałaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu! Pozdrawiam cieplutko
Usuńja podobnie robię kieszonki z piersi kurczaka, do podciętego kawałka z jednej strony piersi kurczaka wkładam plaster sera z zawiniętym słupkiem jakiejś drobiowej kiełbasy i 4 cm kawałkiem pora. dokładnie to zawijam, obtaczam w jajku i bułce, podsmażam na patelni z każdej strony. Zalewam woda z kostką mięsną lub 2 łyzkami sosu pieczeniowego. Zagotowuję kilka minut na małym gazie i zostawiam pod przykryciem. Zawsze się wtedy doparzy. Twojego kurczaka mam zamiar przetestować, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za jeszcze jeden sposób na filet z kurczaka, wypróbuję! Pozdrawiam serdecznie
UsuńJaka śliczna serwetka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam serdecznie
UsuńPrzepis sobie bardzo chętnie wykorzystam. Wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚliczna serwetka - lubię taki powrót do tradycji i folkloru :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam
UsuńPodziwiam talent ;)
UsuńDziękuję!!!
UsuńMuszę wypróbować dla "mięsnych "gości.
OdpowiedzUsuńKoronkowe cudo jak zwykle piękne.
Dziękuję Jolu!!! Pozdrawiam cieplutko
UsuńPiękna jest ta serwetka:) A przepis znam i już wielokrotnie robiłam:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Jadziu!!!Okazuje się ,że to dość znany przepis.Pozdrawiam serdecznie
UsuńPrześliczna serwetka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam
UsuńFilet wygląda obłędnie! :o
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam.
UsuńPiekna serwetka, uwielbiam kwiatowe wzory. Pozdrawiam serdecznie An
OdpowiedzUsuńDziękuję An! Pozdrawiam serdecznie
UsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego i niech mąż spełni goździkową prośbę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Wzajemnie! Mam nadzieję,ale zobaczymy. To będzie zależało również od tego co oferują kwiaciarnie...
UsuńTrzymam kciuki aby się udało :)
UsuńNie dodało mojego wcześniejszego komentarza? Jakby nie było wszystkiego dobrego w Dniu Kobiet :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego Dobrego!
UsuńI jak tam? Goździki były? ;)
UsuńA jak myślisz?
UsuńPrzeczucie mnie nie myliło :)
Usuń