poniedziałek, 4 marca 2019

Kwietny motyw i przepis na filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami.

Witajcie! Dziękuję Wam za wszystkie komentarze pod poprzednim postem, to bardzo motywuje do obecności na blogu i publikowania.W powietrzu czuć już wiosnę...Z jednej strony trochę szkoda zimy, tego czasu nieco nudnego, gdy większość godzin spędzamy w pomieszczeniach.Ale te długie wieczory spędzone nad książką, seanse filmowe albo niespieszne Polaków rozmowy...Teraz trzeba będzie podkręcić aktywność- wykazać się na wielu polach.Prababcia Kaliny, mojej wnuczki twierdzi,że jak kto ma jakieś dolegliwości uporczywe, to one właśnie w marcu najbardziej dają popalić.Ale z drugiej strony...zaraz mamy Dzień Kobiet, a potem tylko patrzeć jak się wszystko zacznie zielenić! Tymczasem mamy ostatki i ja dziś chcę Wam pokazać nową serwetkę oraz podzielić się kolejnym przetestowanym przepisem- pomysłem na filet z kurczaka.
Filecik czyli siateczka 52 x 32 cm,biały kordonek BABYLO 10, szydełko 1,25.
Bardzo proste wykończenie tworzy niewielką "koronkę".
Motyw kwiatowy z różą pośrodku.
Filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami Składniki2 pojedyncze, filety z kurczaka, 8 dag mozzarelli, 8 sztuk suszonych pomidorów,2 garście świeżej rukoli, ziarna sezamowe, 1/3 szklanki mleka, 1/4 łyżki mąki pszennej,1/3 łyżeczki przyprawy curry,1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz czarny mielony, olej.
Przygotowanie 1.Mleko miksuję z mąką, przyprawą do kurczaka, curry,a następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.Suszone pomidory drobno siekam,a mozzarellę kroję w paski. 2. Filety z kurczaka myje pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem.Następnie oprószam z każdej strony solą i pieprzem. Wkładam do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie filet kroję w poprzek dla uzyskania kieszonki.Faszeruję suszonymi pomidorami, mozzarella i opłukaną rukola. Filety obtaczam w cieście, a następnie w sezamie.Układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piekę przez około 30- 35 minut. Smacznego! Mój komentarz Muszę przyznać,że smak takich filetów jest ciekawy,wykwintny. Jak dla mnie jeszcze lepszy niż -Filet z kurczaka pod brokułowo- paprykową pierzynką.
Przypominam,że jeszcze można się zapisać na zabawę- Podaj dalej.Dajcie znać w komentarzu. To tyle.Udanego tygodnia Wam życzę!

40 komentarzy :

  1. mmmm jeden z moich ukochanych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, a ja dopiero go odkryłam.Bardzo lubię testować przepisy! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. ja jeszcze lubię kurczaka ze szpinakiem zapiekane w cieście francuskim:)

      Usuń
  2. Piękny wydziergałaś filecik. To jest moja ulubiona technika . Róże też uwielbiam w pracach filetowych. Serwetka prezentuje się uroczo .Przepis na kurczaka zapisuję i w przyszłości na pewno spróbuję. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marysiu! Na ten wzór już dawno patrzyłam, moim zdaniem jest taki przejrzysty. Sporo mam jeszcze takich wzorów filetowych, które czekają na swoją kolej.Też bardzo lubię tę technikę i chętnie do niej wracam. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  3. Prześliczną pracę wydziergałaś! Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosny w sercu i szybko za oknem życzę:):) Pozdrawiam cieplutko:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serweta przepiękna! Pyszności przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja podobnie robię kieszonki z piersi kurczaka, do podciętego kawałka z jednej strony piersi kurczaka wkładam plaster sera z zawiniętym słupkiem jakiejś drobiowej kiełbasy i 4 cm kawałkiem pora. dokładnie to zawijam, obtaczam w jajku i bułce, podsmażam na patelni z każdej strony. Zalewam woda z kostką mięsną lub 2 łyzkami sosu pieczeniowego. Zagotowuję kilka minut na małym gazie i zostawiam pod przykryciem. Zawsze się wtedy doparzy. Twojego kurczaka mam zamiar przetestować, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za jeszcze jeden sposób na filet z kurczaka, wypróbuję! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Przepis sobie bardzo chętnie wykorzystam. Wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczna serwetka - lubię taki powrót do tradycji i folkloru :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę wypróbować dla "mięsnych "gości.
    Koronkowe cudo jak zwykle piękne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna jest ta serwetka:) A przepis znam i już wielokrotnie robiłam:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jadziu!!!Okazuje się ,że to dość znany przepis.Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. Piekna serwetka, uwielbiam kwiatowe wzory. Pozdrawiam serdecznie An

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkiego dobrego i niech mąż spełni goździkową prośbę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Wzajemnie! Mam nadzieję,ale zobaczymy. To będzie zależało również od tego co oferują kwiaciarnie...

      Usuń
    2. Trzymam kciuki aby się udało :)

      Usuń
  13. Nie dodało mojego wcześniejszego komentarza? Jakby nie było wszystkiego dobrego w Dniu Kobiet :)

    OdpowiedzUsuń