czwartek, 5 stycznia 2017

Puchate ciasto

Witajcie, dziękuje Wam serdecznie za komentarze pod poprzednim postem. Dziś będzie kulinarnie. Puchate ciasto robiłam przed Sylwestrem. Jest proste w wykonaniu, a smaczne i dekoracyjne.
Ciasto 6 jajek, 250 g mąki, 250 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem 250 g masła lub margaryny, 700 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 150 g wiórków kokosowych.
Wykonanie 1 Jajka ubić z cukrem( 200 g), dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dokładnie wymieszać. 2 Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 3Z mleka i budyni przygotować gęsty budyń, uważając by się nie przypalił podczas gotowania. Budyń wystudzić.4 Gdy budyń jest zimny zmiksować go z 200 g masła lub margaryny i przełożyć na ciasto.5 Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Rozpuścić w rondelku resztę masła lub margaryny ( 50 g) razem z cukrem (50 g) i zalać nim uprażone wiórki. Wymieszać. 6 Ostudzonymi wiórkami posypać ciasto. Smacznego!
A tak rano wyglądało okno od strony południowej. Całą noc wiało okropnie, wycie wiatru słychać było w całym domu.Czułam się jak Dorotka z bajki o "Czarnoksiężniku z Krainy Oz".
Drogę zupełnie zakrył śnieg. Pozdrawiam Was serdecznie i życzę dobrego świętowania w Trzech Króli i udanego weekendu.

6 komentarzy :

  1. Potwierdzę, ciasto prezentuje się smakowicie....


    u nas mrozi, jutro chyba świątecznie będzie....
    pozdrowienia zostawiam Alis

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Mróz się nasila, zdecydowanie nie zachęca do dłuższego przebywania na dworze...chyba,że ktoś lubi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Puchate ciasto pięknie gra z puchatym śniegiem:)
    Buziaki!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre spostrzeżenie. Pozdrawiam cieplutko, bo u nas tęgi mróz!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto apetycznie wygląda, zapisuje w zakładkach do zrobienia.Ładne masz światło na zdjęciach. Ala

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo wypróbuję przepis. Będzie czekał na swoją kolej.. dzięki za inspirację !

    OdpowiedzUsuń