wtorek, 8 września 2015

Przepis na sałatkę z kurczakiem i jabłecznik

Sałatka z kurczakiem Składniki: 500g kapusty czerwonej,1 podwójna pierś kurczaka, 6 ogórków konserwowych, 1 czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, mały majonez, keczup, olej, 1 łyżeczka soku cytrynowego, sól , pieprz, przyprawa do gyrosa.
Sposób przyrządzania sałatki z kurczakiem 1.Kapustę poszatkować i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. 2. Kapustę lekko zakwasić sokiem z cytryny, aby straciła fioletowy kolor i odcedzić. 3. Pierś z kurczaka pokroić w paski, oprószyć solą , pieprzem i przyprawą do gyrosa. Usmażyć na małej ilości oleju i osączyć na papierowym ręczniku. 4. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. 5.Kukurydzę osączyć. 6. Majonez wymieszać z keczupem. 7. W misce ułożyć warstwami wszystkie składniki, polewając od czasu do czasu sosem. 8 Sałatkę odłożyć na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły. Podawać z pieczywem. Mój komentarz Jest to jeszcze jedna odmiana sałatki Gyros. Jak dla mnie super na drugi dzień.
A na deser - Jabłecznik Składniki: Ciasto kruche; 2 ( czubate) szklanki mąki pszennej, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego(16 g), 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1000 g jabłek, 2 opakowania galaretki cytrynowej. Ponadto: papier do pieczenia.
Sposób przyrządzania: Kruche ciasto 1. Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dokładnie posiekać z masłem 2. Żółtka wymieszać z cukrem oraz śmietaną. Połączyć z mąka i margaryną, zagnieść. 3. Ciasto podzielić na trzy równe części.Każdą rozwałkować, wyłożyć w blaszce o wymiarach 25 x 35 cm najlepiej na papierze do pieczenia. 4, Piec po około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Masa jabłkowa 1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych dziurkach. 2. Owoce smażyć pod przykryciem około 10 minut, a następnie wsypać galaretki , wymieszać. Jabłecznik Wystudzone płaty ciasta przełożyć kolejno masą jabłkową. Mój komentarz Wychodzi bardzo smaczne ciasto- krajanka. Pierwszego dnia ciasto jest bardzo kruche, z kwaskową masą, gdzie bardziej wyczuwa się smak galaretek. Na drugi dzień nie jest już wprawdzie takie kruche,ale ma smak typowego jabłecznika. W oryginalnym przepisie z czasopisma "Moja kuchnia" warstwa wierzchnia posmarowana była masą orzechową, ale ja z tego zrezygnowałam, bo póki co orzechy jeszcze na drzewach, a w sklepach drogie. Ale podam przepis. Masa orzechowa 180 g posiekanych włoskich orzechów, 1 szklanka cukru. 3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu , 150 g masła. Wykonanie: 1. Orzechy wymieszać z cukrem, mlekiem, masłem i miodem na patelni. Masę doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia. Wierzch ostatniej warstwy posmarować masą orzechową.
Obwarzanki. Dziś mieliśmy Odpust, na Matki Boskiej Siewnej. Piękna uroczystość! Kościół pełen ludzi, 7 księży, wspaniałe kazanie, procesja i deszcz nas nie pokropił, choć wcześniej padał. Dziękuję za odwiedziny, komentarze. Dobrego tygodnia!

6 komentarzy :

  1. Szczegolni jablecznik przypadl mi do gustu i te orzechy brzmia smakowicie , dobrze sie komponuja z jablkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Matki Boskiej Siewnej? Szybko ten czas leci. Musiało być pięknie :)
    A kurczaczka to i ja chętnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. O...prawda dziś piękne święto :)
    a Twoja kulinarna część apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka wygląda na pyszną, ciasto zresztą też. Zdecydowanie do wypróbowania w domu:) Pozdrawiam, prawie weekendowo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłecznik wygląda przepysznie! Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Same pyszności, jabłecznik akurat do porannej herbatki.

    OdpowiedzUsuń