niedziela, 28 września 2014
Słoneczna niedziela i przepis na szarlotkę z budyniem
Składniki na szarlotkę z budyniem. Ciasto: 1 szklanka cukru pudru, 3 szklanki mąki pszennej, 250 dag margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa budyniowa 3 szklanki mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru. Ponadto 1000g jabłek, 2 łyżki soku z cytryny, tłuszcz do blaszki.
Sposób przyrządzania. Ciasto 1. Margarynę posiekać z mąką. 2. Dodać żółtka, jajko, cukier, śmietanę, proszek i zagnieść ciasto. 3. Połowę ciasta schłodzić w lodówce, a drugą rozwałkować. Masa budyniowa !. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Szarlotka z budyniem 1. Rozwałkowane ciasto przełożyć na natłuszczoną tortownicę. 2. Jabłka obrać, pokroić w cienkie cząstki, skropić sokiem z cytryny. 3. Owoce ułożyć na cieście i zalać budyniem. 4. Na wierzch zetrzeć( na grubych oczkach) schłodzoną drugą część ciasta. 5. Piec w temp.200 stopni przez około 45 minut.
Szarlotka nie jest moim ulubionym ciastem, dlatego w czasie gdy się piecze szarlotki czyli teraz we wrześniu, wybieram zazwyczaj szarlotkę kombinowaną. Taką jak ta z budyniem. Podałam oryginalny przepis. W trakcie pieczenia zmieniałam co nieco. Na przykład zamiast margaryny dałam masło. Ciasto maślane jest przepyszne! Dobrze dać kwaskowe jabłka- antonówki lub renety. Zużyłam litr mleka i dałam 2 budynie waniliowe na 3/4 l. mleka każdy. Budyń wyszedł gęsty- doskonały. Słodzić go można według upodobań. Taka szarlotka z budyniem nie może być zbyt długo przechowywana, bo budyń się " ślimaczy". Muszę przyznać, u mnie nie miała kiedy poleżeć. Wczoraj goście, dziś my...i nie ma szarlotki.
Ta piękna, słoneczna niedziela zachęciła nas do wybrania się do lasu. Znaleźliśmy kilka grzybków, ale szału nie było...Tego sfotografowałam zaraz na początku.
Ten bluszcz oplatający brzozę ciągle mnie zachwyca o tej porze roku.
Podobnie jak gra światła i cienie układające się na trawie o każdej porze roku.
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu, komentarze, miłe słowa. Dobrego tygodnia wszystkim Wam życzę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Bardzo przyjemny i apetyczny przepis ;-)) Dziś piekłam babeczki ;-)) Również uwielbiam barwy i gry słońca i cienia jesienią ;-))
OdpowiedzUsuńJesien fajna jest i za gre swiatla i za szarlotke .
OdpowiedzUsuńAle spacer był piękny ;-) Lubię jesień ze względu na cudowne barwy i szarlotkę ;-). Buziaki
OdpowiedzUsuńoD SAMEGO CZYTANIA PRZEPISU CZUĘ,, ŻE TYJĘ.Grzybek fajny ola
OdpowiedzUsuń