piątek, 25 października 2013

Jesienna surówka z czerwonej kapusty

Składniki na surówkę: Pół główki czerwonej kapusty, 2 jabłka, po pół strąka czerwonej i żółtej papryki, duża, czerwona cebula, łyżka octu , łyżka oleju, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, sól, pieprz.
Wykonanie: Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut pod koniec dodajemy ocet, żeby kapusta zmieniła kolor. Odcedzamy, lekko studzimy, ścieramy na tarce jabłka ( duże oczka)dodajemy i posypujemy solą, żeby nie ściemniały. Drobno, w kosteczkę kroimy obie papryki. Dodajemy olej, musztardę, miód. Wszystko mieszamy. Dowolnie dekorujemy.
Uwagi Trzeba uchwycić moment w czasie gotowania kapusty gdy jest ona akuratna, czyli nie za twarda, nie za miękka. To wbrew pozorom nie zawsze jest proste. Za twarda nie dobra, ale i rozgotowana też nie. Cebulę białą czy czerwoną, żeby nie szkodziła na wątrobę dobrze jest po posiekaniu zalać wrzątkiem na sicie perlonowym. Jest z tym trochę subiekcji, ale warto. Nauczyła mnie tego Zocha, woźna z czasów, gdy pracowałam w przedszkolu. Dodałam dwa różne jabłka- jedno kwaskowe ( szara reneta) drugie winne, co wzbogaciło paletę smakową. Surówkę fotografowałam w ogródku na tle pięknie wybarwionego derenia. Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, za wszystkie odwiedziny. Życzę udanych eksperymentów kulinarnych. Pozdrawiam Iza

5 komentarzy :

  1. Ja nie przepadam za czerwona kapustą ale Twoja surówka wygląda tak apetycznie, że na pewno się skuszę i wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja lubię czerwoną kapustkę i często ją robię na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ino, sama widzisz ile mamy wspólnych upodobań! Pozdrawiam

      Usuń
  3. Oj dawno nie robiłam do obiadu czerwonej kapusty ;-)) Czas to chyba nadrobić ;-))

    OdpowiedzUsuń