środa, 16 stycznia 2019

Kolorowy przekładaniec

Witajcie! Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze.Nina poprosiła o przepis na ciasto,więc pomyślałam,że poświęcę temu przepisowi post.A nóż jeszcze komuś się ten przepis przyda.
Składniki na biszkopt 6 jajek, 3/4 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kakao, pół szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.Wykonanie 1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.Stale miksując dodawać cukier i żółtka. 2.Do masy jajecznej dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.Składniki delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. 3.Ciasto wlać na wyścieloną pergaminem blachę wymiarach 24 x 30 cm, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.Biszkopt piec przez 25- 30 minut do suchego patyczka.
Składniki na masę budyniową i obłożenie Pół szklanki cukru, 900 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, 1 kostka masła, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 3-4 banany.Wykonanie 1.Budynie ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu.Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na biały puch.Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce budyniu. 2. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i schłodzić. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 płaty i przełożyć 1/2 kremu.Wierzch posmarować pozostałą masą. 3.Na kremie ułożyć plasterki bananów i zalać je tężejącą galaretką.Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny. Smacznego!

23 komentarze :

  1. Piękne ciasto i przepis wygląda na dość łatwy .
    Tylko czemu po jedzeniu takich łakoci kurczą mi się ubrania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz pojęcia jak mnie się kurczą!Dlatego zdecydowanie piekę głównie dla gości. Przepis jest łatwy.Ale stwierdzam,że -przynajmniej mnie- jasne biszkopty wychodzą bardziej puszyste.Pozdrawiam

      Usuń
  2. Chętnie zjem, wszystko mi w nim odpowiada. hihi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Agnieszko! Ja po domowych wypiekach nie dostaję zgagi i gdyby tylko nie szło w boczki...Pozdrawiam

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Ostatni kawałek zjedzony w poniedziałek.Dobrze,że w piątek zrobiłam sporo fotek.Pozdrawiam

      Usuń
    2. u nas też ciasta znikają w oka mgnieniu:)

      Usuń
    3. to też znaczy że my łasuchy:D

      Usuń
  4. Dziękuję za szybką odpowiedź. Przepis zaraz zapisuję i przy najbliższej okazji piekę cicho, chociaż nie powinnam jeść ciast bo ostatnio bluzeczki się skurczyły, no ale można chodzić w luźnych sweterkach.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie.Miałam przepis pod ręką,a zdjęcia w aparacie.
      Niedawno było pieczenie świąteczne.Ale mnie, gdy ciast w nadmiarze akurat do nich nie ciągnie.
      Lubię tak własnie ni z tego ni z owego, gdy goście, gdy trafię na przepis, który wpadnie w oko, raz na jakiś czas.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. mi też się przyda. Przetestuję na pewno. U nas hitem jest milkiwej, ale ta kolorowa galaretka skradła mi serce. dziekuję za przepis...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciesze się,że się przyda!Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda apetycznie, muszę spróbować 👍
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  8. To dopiero pyszności!!! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciacha! Mniam mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fantastycznie wygląda! Dziękujemy za przepis :)
    Mam nadzieję, że uda mi się skorzystać i zrobić coś chociażby trochę podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Słodyczy nie jadam, ale reszta rodzinki na pewno byłaby zadowolona z takiego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń