niedziela, 8 maja 2016
Przepis na roladę- ciasto.
Od dłuższego czasu "chodziło" za mną upieczenie rolady. Znalazłam ciekawy przepis na przełożenie,ale okazał się on dość trudny. Najmniejszy błąd,a cały krem budyniowy trzeba było robić od nowa. Trudny i w sumie nienadzwyczajny. Chętnie podam Wam za to przepis na ciasto,łatwy w wykonaniu,a rolada wychodzi- sam puch!Przepis na roladę- ciasto Składniki:1 szklanka cukru, 1 szklanka maki pszennej, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: 1.Z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać jak na bezę 2. Dodać żółtka, a następnie mąkę oraz proszek do pieczenia. 3, Wszystko dokładnie wymieszać, blachę 40 x 40 cm (duża blacha z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać. 4. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. 5.Po upieczeniu lekko przestudzić, usunąć papier, przełożyć na ściereczkę, zrolować, wystudzić. 6. Posmarować kremem, zrolować, schłodzić w lodówce.
Roladę robiłam na czwarte urodziny wnuczki- Kalinki.
Wczoraj zrobiłam mnóstwo zdjęć. Była okazja, aby sfotografować piękny, nowoczesny, łódzki kościół pod wezwaniem Trójcy Przenajświętszej.
Ołtarz główny.
Kiedy zobaczyłam ten ołtarz po raz pierwszy- oniemiałam z zachwytu.
I na koniec tego postu wiewióreczka wśród wiosennego listowia. Dziękuje Wam za zaglądanie, wszystkie dotychczasowe przemiłe komentarze. Dobrej Niedzieli Wam życzę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Kilka razy próbowałam robić roladę ale....niestety nigdy mi nie wyszła:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam roladę :-) Niestety nie mam ostatnio czasu na wymyślne pieczenie... u mnie ostatnio króluje najprostsze ciasto z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńOłtarz - wspaniały!
Pozdrawiam serdecznie.
Ojej, ta rolada na początku narobiła mi smaka:) Chyba sama muszę coś niedługo upiec:) Ten obraz w Łodzi bardzo ciekawy - pierwszy raz się z takim spotykam:)
OdpowiedzUsuńRolada wygląda smakowicie!Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitaj Izo rolada wygląda smakowicie,nigdy nie robiłam tego ciasta,może skorzystam z Twojego przepisu,wygląda na prosty :)
OdpowiedzUsuńKościół faktycznie w nowoczesnej stylistyce,ciekawej,ołtarz główny poruszający :)
Serdeczności Izo ślę :)
Smakowicie wyglądają rolada.Czasami piekę. Piękne zdjęcia .Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuńNowoczesny kosciol? Wyglada na bardzo 'stylowy'. Oltarz bardzo ciekawy, taki jakby nawiazujacy do sredniowiecza. Ciasto prezentuje sie apetycznie mocno :)
OdpowiedzUsuńKurcze tyle ciast co ja upiekłam, a nigdy nie zrobiłam jeszcze rolady.
OdpowiedzUsuńTwój przepis mi się spodobał i na pewno go wykorzystam. Może nawet jutro ... :).
Śliczne imię ma Twoja wnuczka :).
Ołtarz rzeczywiście robi wrażenie.
Niemożliwe by dla Ciebie przepis był trudny :) Ty jesteś super kucharka! Ja to jestem "zero" w porównaniu z Tobą :). Linka śliczna ♡♡♡.
OdpowiedzUsuńZaraz zrobię! Narobiłaś mi apetytu! Będą modyfikacje.. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń