piątek, 25 października 2013
Jesienna surówka z czerwonej kapusty
Składniki na surówkę: Pół główki czerwonej kapusty, 2 jabłka, po pół strąka czerwonej i żółtej papryki, duża, czerwona cebula, łyżka octu , łyżka oleju, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, sól, pieprz.
Wykonanie: Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut pod koniec dodajemy ocet, żeby kapusta zmieniła kolor. Odcedzamy, lekko studzimy, ścieramy na tarce jabłka ( duże oczka)dodajemy i posypujemy solą, żeby nie ściemniały. Drobno, w kosteczkę kroimy obie papryki. Dodajemy olej, musztardę, miód. Wszystko mieszamy. Dowolnie dekorujemy.
Uwagi Trzeba uchwycić moment w czasie gotowania kapusty gdy jest ona akuratna, czyli nie za twarda, nie za miękka. To wbrew pozorom nie zawsze jest proste. Za twarda nie dobra, ale i rozgotowana też nie. Cebulę białą czy czerwoną, żeby nie szkodziła na wątrobę dobrze jest po posiekaniu zalać wrzątkiem na sicie perlonowym. Jest z tym trochę subiekcji, ale warto. Nauczyła mnie tego Zocha, woźna z czasów, gdy pracowałam w przedszkolu. Dodałam dwa różne jabłka- jedno kwaskowe ( szara reneta) drugie winne, co wzbogaciło paletę smakową. Surówkę fotografowałam w ogródku na tle pięknie wybarwionego derenia. Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, za wszystkie odwiedziny. Życzę udanych eksperymentów kulinarnych. Pozdrawiam Iza
Ja nie przepadam za czerwona kapustą ale Twoja surówka wygląda tak apetycznie, że na pewno się skuszę i wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam Beatko! Pozdrawiam serdecznie.
UsuńA ja lubię czerwoną kapustkę i często ją robię na obiadek :)
OdpowiedzUsuńIno, sama widzisz ile mamy wspólnych upodobań! Pozdrawiam
UsuńOj dawno nie robiłam do obiadu czerwonej kapusty ;-)) Czas to chyba nadrobić ;-))
OdpowiedzUsuń