poniedziałek, 25 lutego 2019

Filet z kurczaka pod brokułowo- paprykową pierzynką.

Dzień dobry! Jak zawsze bardzo dziękuję za zaglądanie, czytanie i komentowanie.Witam nową obserwatorkę mojego bloga-Narję. Dziś przychodzę z postem kulinarnym. Przepis pochodzi z czasopisma "Cała Ty"
Składniki60 dag filetu z kurczaka,brokuł, papryka czerwona,kilka marchewek, 10 dag ziołowego serka topionego, żółtko, łyżka gęstej śmietany, łyżka bułki tartej, zioła prowansalskie, mielona papryka słodka, łyżka oliwy z oliwek,sól, pieprz czarny mielony, olej do smażenia.
Przygotowanie 1.Brokuła płuczę pod woda, dziele na różyczki, obgotowuję 3 minuty w osolonym wrzątku.Osączam na sitku. Połowę odkładam i studzę, połowę drobno kroję. Oczyszczam i obieram marchew, kroję w plasterki i obgotowuje we wrzątku tak, aby była miękka,ale nie rozgotowana. Odcedzam i odkładam na osobnym talerzyku. Paprykę myje, oczyszczam, kroję w kostkę. Podduszam na oleju, studzę i dodaję do pokrojonych brokułów.Serek dokładam do pokrojonych warzyw razem z żółtkiem, śmietaną i bułką tartą.Doprawiam ziołami prowansalskimi, solą , pieprzem i dokładnie mieszam. 2. Filety płuczę pod bieżącą woda, osuszam i kroje na plastry. Lekko rozbijam tłuczkiem.Nacieram solą, pieprzem i papryką mieloną.Przekładam do naczynia żaroodpornego i podpiekam 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie na każdym filecie rozsmarowuję część masy brokułowej. Piekę jeszcze 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. 3. Na półmisku układam filety, dekoruję suto marchewką i pozostałymi różyczkami brokuła. Smacznego!
Koszt takiej potrawy ok.25 zł.Podawałam z ziemniakami. Marchewki jak widać na zdjęciu było sporo, ciut mniej brokuła,ale moim zdaniem wystarczająco, tymczasem moja rodzina w krzyk: - "A gdzie surówki?!" Córka dała potrawie 8 punktów w skali od 1 do 10.
Przypominam,że mam jeszcze dwie" miejscówki" na zabawę- Podaj dalej.( zasady wyjaśniałam w poprzednim poście) Jeśli macie ochotę, dajcie znać w komentarzach. To tyle.Życzę Wszystkim udanego tygodnia.

23 komentarze :

  1. Apetycznie wyglada,kiedyś zrobię mężowi bo ja nie jem mięsa.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Myślę,że mnie by się też przydała taka opcja jak Twoja.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Potrawa wygląda apetycznie. Lubię takie warzywka z kurczakowym mięskiem i chyba się skuszę 😊
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Polecam, bo taki filecik z warzywkami to dobre urozmaicenie .Pozdrawiam

      Usuń
  3. Myślę, że bez mięsa,ale za to w naleśniku,też będzie dobre.
    Jak kupię dobrą patelnię do naleśnikow,to spróbuję.
    Bo my jakoś tak z tym mięsem to nie teges...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować i bez mięsa, czemu nie...choć ja nie potrafię.A drobiowe to moje ulubione, szczególnie filet.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  4. Smakowite danie. Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale te warzywa energetycznie wyglądają. To taka porcja witamin dla wzroku nawet :D. Znamy to jadłyby oczy. Jesli ktoś na talerzu dostanie, jeszcze jakies życzenie wyrazić musi. To już znak czasów. trzeba ustąpić. Przebiegłam posty do tyłu, i smakowicie i kolorowo i pracowicie u Ciebie. Pozdrowienia serdeczne zostawiam z uśmiechem. A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alis!
      Nic nie smakuje teraz bardziej niż warzywa,bo to właśnie i witaminy, i radość dla oczu.
      Jeszcze raz dziękuje za miłe słowa!
      Pozdrawiam serdecznie, z uśmiechem.

      Usuń
  6. Jaki apetyczny posiłek mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie, zdrowo i kolorowo, taka potrawę można zjeść ze smakiem :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness <3

    OdpowiedzUsuń
  8. o chętnie bym zjadła, wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę świetny pomysł :D Uwielbiam brokuły, a kurczak to w zasadzie jedyne mięso, jakie jej, więc jak dla mnie to idealny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdrowo i wiosennie - moja Mama byłaby zadowolona ;)

    OdpowiedzUsuń