wtorek, 22 stycznia 2019

Ciasto jogurtowe z marchewką

Witajcie! Wczoraj hucznie świętowałam Dzień Babci. A wcześniej upiekłam ciasto.I dziś dzielę się przepisem.
Składniki 150 g jogurtu naturalnego, 2 marchewki, 350 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, niepełna szklanka cukru(2/3 szklanki,pół szklanki oleju, pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich, 2 łyżeczki soku z cytryny, olejek cytrynowy, sól.
Wykonanie 1. Marchewki dokładnie umyć,osuszyć, obrać,po czym zetrzeć na tarce o małych oczkach. 2. 350 g maki przesiać,dodać proszek do pieczenia. 3. W osobnej misce zmiksować jajka z cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli do połączenia składników. 4.Do mąki dodać masę jajeczna, olej, jogurt naturalny, startą marchewkę, orzechy oraz kilka kropel olejku cytrynowego.Mieszać za pomocą łyżki,aż składniki dobrze się połączą. 5.Przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec około godziny.Smacznego!
Przygodę z cieniowanymi włóczkami zaczęłam od akrylu "Natura".
A tak układają się kolory w chuście,którą właśnie robię. Wzór jest prosty, znaleziony w internecie.Wełna mięciutka, dobrze się dzierga, jestem zadowolona. Wczoraj odwiedzając pasmanterie w Łodzi dowiedziałam się,że włóczkę Drops można nabyć tylko w sprzedaży wysyłkowej.
A to moje wczorajsze ozdoby na święto. Na zdjęciu kolor wyszedł wyblakły, w rzeczywistości i bluzka i sztuczna biżuteria jest w kolorze jasno chabrowym. Wszystkim Babciom i Dziadkom z okazji święta dużo, dużo zdrowia, radości, pomyślności. Również Agnieszkom z okazji imienin - najlepsze życzenia. A Wszystkim- dobrego, słonecznego tygodnia!

36 komentarzy :

  1. Zjadłabym takie ciasto nawet i teraz, a dziś mam mega ochotę na słodkości. hehe Chusta zapowiada się świetnie. Udanego wtorku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko!Ciasto jest naprawdę smaczne, wilgotne. Nad chustą jeszcze trochę popracuję.Udanego wtorku!

      Usuń
  2. Wszystkiego naj z okazji Dnia Babci . Przepis zabieram i wypróbuję. Dzierganki z włóczek cieniowanych zawsze pięknie się prezentują. Biżuteria jest super . Miłego dnia .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marysiu! To kolejny przepis, który chciałam wypróbować i nie zawiodłam się. Miłego dnia!

      Usuń
  3. również słonecznego tygodnia....

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. mam ochotę teraz na coś słodkiego:)

      Usuń
    2. Teraz w porze zimowej częściej mamy takie ciągoty i ochoty.

      Usuń
    3. tak to prawda. Więcej się je słodkiego i tłustego:)

      Usuń
    4. Co ma się przełożyć na energię. Pozdrawiam.Dziś miał śnieg tylko lekko popadać,a tymczasem nieźle dosypało!

      Usuń
    5. ja mam teraz wciąż ochotę na tłuste frytki xd u nas też sypie...

      Usuń
  5. Komplecik bizuterii bardzo ladny, pasujacy do sweterka. Robotki zapowiadaja sie rewelacyjnie, czekam z niecierpliwoscia na dalsze zdjecia robotek. Ciasto pieknie wyglada i pewnie swietnie smakuje, jak wszystkie Twoje ciasta, ktore podziwiam, sa rewelacyjne. Dziekuje za zyczenia i rowniez zycze wszystkiego najlepszego z okazji dnia Babci. Pozdrawiam An

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za tyle miłych, ciepłych słów!Mam nadzieję,że już w następnym poście uda się mi pokazać którąś z zakończonych robótek.Zazwyczaj na początku mam dużo zapału, potem to idzie,ale ciut wolniej.Ale przed nami jeszcze luty,więc motywacja do dziergania jest! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że to ciasto ze względu na składniki , jest warte uwagi. Omijam szerokim łukiem wszystkie ciasta z kremami i dużą ilością cukru.
    Nie wiem co to jest u góry , ten pasek na drucie, ale kolory ma fantastyczne.
    Widzę, że jesteś kobietką wielu talentów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwo! Przyznam się,że dawniej uwielbiałam słodycze,ale teraz zdecydowanie mniej.Lubię natomiast całe to zamieszanie przy pieczeniu ciasta; testowanie upatrzonego przepisu- będzie wyglądało tak jak na zdjęciu czy inaczej?!W tym przepisie ucieranie masy jajecznej jest mikserem,a reszty składników łyżką. Dzięki temu dobrze wyrosło.
      Ten pasek na drucie to szal, niedługo go skończę.
      Jeszcze raz dziękuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Kolejny przepis na apetyczne ciasto. Dziękuję!
    Piękne prace. Chusta wygląda rewelacyjnie!
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  9. Będzie piękna chusta! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda apetycznie, a chusta będzie urocza. Bardzo podoba mi się jej ķolor. Mam nadzieję,że wkrótce pokażesz ją w całości .Piękne ozdoby.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję Nino! Robi się, robi i niedługo będę ją mogła pokazać w całości! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis sobie zrzuciłam:). Wzór proszę chusty proszę mi przysłać na pocztę. Szalik też fajny:). Ola

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się,ze Ci się podoba. Wzór chusty znajdziesz na filmiku na YouTube:
    Prosta chusta na szydełku krok po kroku dla początkujących. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłęm kiedyś takie ciasto ale zawsze z miodem :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis zapisałam!!!A prace są super!!!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wygląda bardzo smakowicie :D
    Chusta piękna i bardzo pracochłonna :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Z chęcią zjadłabym takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj Izo przygotowałaś się na ten dzień piękni,ciasto zachęcające kusi,kusi,a i biżutki świetne. Modna z Ciebie babcia.
    Też ostatnio podobają mi się cieniowane wełny,gdyby nie brak weny do robienia na drutach to pewnie bym się skusiła na jakiś fajny kolor.
    Serdeczności zostawiam najmilsze.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wygląda smakowicie, na pewno skorzystam z przepisu. Naszyjnik jest obłędny!

    http://sar-shy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wygląda naprawdę smakowicie :)
    Zapraszam: FITMADIC

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciacho wygląda pysznie!:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń