niedziela, 8 maja 2016

Przepis na roladę- ciasto.

Od dłuższego czasu "chodziło" za mną upieczenie rolady. Znalazłam ciekawy przepis na przełożenie,ale okazał się on dość trudny. Najmniejszy błąd,a cały krem budyniowy trzeba było robić od nowa. Trudny i w sumie nienadzwyczajny. Chętnie podam Wam za to przepis na ciasto,łatwy w wykonaniu,a rolada wychodzi- sam puch!Przepis na roladę- ciasto Składniki:1 szklanka cukru, 1 szklanka maki pszennej, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: 1.Z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać jak na bezę 2. Dodać żółtka, a następnie mąkę oraz proszek do pieczenia. 3, Wszystko dokładnie wymieszać, blachę 40 x 40 cm (duża blacha z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać. 4. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. 5.Po upieczeniu lekko przestudzić, usunąć papier, przełożyć na ściereczkę, zrolować, wystudzić. 6. Posmarować kremem, zrolować, schłodzić w lodówce.
Roladę robiłam na czwarte urodziny wnuczki- Kalinki.
Wczoraj zrobiłam mnóstwo zdjęć. Była okazja, aby sfotografować piękny, nowoczesny, łódzki kościół pod wezwaniem Trójcy Przenajświętszej.
Ołtarz główny.
Kiedy zobaczyłam ten ołtarz po raz pierwszy- oniemiałam z zachwytu.
I na koniec tego postu wiewióreczka wśród wiosennego listowia. Dziękuje Wam za zaglądanie, wszystkie dotychczasowe przemiłe komentarze. Dobrej Niedzieli Wam życzę.

10 komentarzy :

  1. Kilka razy próbowałam robić roladę ale....niestety nigdy mi nie wyszła:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam roladę :-) Niestety nie mam ostatnio czasu na wymyślne pieczenie... u mnie ostatnio króluje najprostsze ciasto z rabarbarem.
    Ołtarz - wspaniały!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, ta rolada na początku narobiła mi smaka:) Chyba sama muszę coś niedługo upiec:) Ten obraz w Łodzi bardzo ciekawy - pierwszy raz się z takim spotykam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rolada wygląda smakowicie!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Izo rolada wygląda smakowicie,nigdy nie robiłam tego ciasta,może skorzystam z Twojego przepisu,wygląda na prosty :)
    Kościół faktycznie w nowoczesnej stylistyce,ciekawej,ołtarz główny poruszający :)
    Serdeczności Izo ślę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wyglądają rolada.Czasami piekę. Piękne zdjęcia .Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nowoczesny kosciol? Wyglada na bardzo 'stylowy'. Oltarz bardzo ciekawy, taki jakby nawiazujacy do sredniowiecza. Ciasto prezentuje sie apetycznie mocno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze tyle ciast co ja upiekłam, a nigdy nie zrobiłam jeszcze rolady.
    Twój przepis mi się spodobał i na pewno go wykorzystam. Może nawet jutro ... :).

    Śliczne imię ma Twoja wnuczka :).

    Ołtarz rzeczywiście robi wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Niemożliwe by dla Ciebie przepis był trudny :) Ty jesteś super kucharka! Ja to jestem "zero" w porównaniu z Tobą :). Linka śliczna ♡♡♡.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaraz zrobię! Narobiłaś mi apetytu! Będą modyfikacje.. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń