poniedziałek, 28 grudnia 2015

Śledzie z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką

Składniki1/2 kg matiasów,150 g suszonych pomidorów w oliwie,1 cebula obrana i posiekana,4 ząbki czosnku, obrane i posiekane,2 mięsiste czerwone papryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich,1-2 listki laurowe,5-6 ziarenziela angielskiego,3-4 cm korzenia imbiru,1 garść rodzynek,świeżomielony czarny pieprz,sóldo smaku,cukierdo smaku,olej do smażenia.Wykonanie1.Matiasy wymocz,żeby nie były zbyt słone, dokładnie osusz pokrój na kawałki.2.Papryki upiecz, zdejmij z nich skórkę, miąższ drobno posiekaj lub zmiksuj.3.Suszone pomidory odsącz z oleju, drobno posiekaj lub zmiksuj.4.Cebule i czosnek zrumień na oleju, dodaj świeżo mielony czarny pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, masę paprykową, suszone pomidory, rodzynki, zioła prowansalskie oraz świeżo utarty imbir. Całość wymieszaj i podduś.Dopraw według upodobania pieprzem, solą ewentualnie szczyptą cukru.5.Do ostudzonej masy dodaj śledzie, wymieszaj, przełóż do słoika i wstaw do lodówki na 24 godziny, aby smaki się przegryzły.Smacznego!Mój komentarzPrzepyszne, korzenne, wyjątkowy smak!ŹródłoUroda Życia, Grudzień 2015, według przepisu Agnieszki Maciąg.
Śledzie po kaszubsku mają ostrzejszy smak. Dziękuję Alis za polecanie tego przepisu.

10 komentarzy :

  1. smaczne śledzie więc warto udostępnić do przeczytania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. śledzi to ja robić nie będę, bo mam męża "antyrybnego" - siwieję co roku gdy jest wigilia i myślę jaką rybkę kupić by zjadł, ale... pamiętasz Twój słynny przepis na krem kawowy? Już jest w mym stałym menu i mój mąż się dosłownie zapycha ciastem z tym kremem ( wcale nie przepada za słodkościami). I nawet gdybym nie chciała muszę pamiętać u kogo go znalazłam. Pozdrawiam serdecznie po długiej nieobecności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Grażynko, cieszę się ,ze jesteś! Oczywiście, że pamiętam wydarzenia związane z tym kremem i cieszę się,że tak go lubicie! To takie fajne! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm bardzo jestem ciekawa tego smaku :-)
    Dziękuję za przepis :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uważam,że wart jest zachodu! Polecam! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham wszystko, co ze śledziami związane, zapisuję i na pewno przygotuję! Jeszcze raz pomyślności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! A śledzie są naprawdę wyjątkowe!

      Usuń
  7. o ja! genialny pomysł, one muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I są! suszone pomidory ( miałam żurawinę w pakiecie, którą też dodałam) pieczona papryczka, imbir...

    OdpowiedzUsuń