środa, 8 lipca 2015

Sernik na zimno

Witam po małej przerwie. Dziękuję, że zaglądaliście. Dziś nieco chłodniejszy dzień,(w nocy burza) i zaraz inaczej się oddycha. Szkoda, że nikt nie odgadł zagadki z poprzedniego posta. Z gniazda wypadła mała zięba. A dziś podam przepis na sernik na zimno.
Składniki: 1 kg sera ( najlepiej ten marketowy w wiaderku), pół szklanki cukru, cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy, 4 łyżeczki żelatyny, galaretka cytrynowa, paczka biszkoptów, tłuszcz do formy, owoce.
Wykonanie 1. Rozpuścić galaretkę według instrukcji na opakowaniu, zostawić do przestygnięcia. 2. Dno tortownicy wysmarować margaryną, ułożyć biszkopty. 2. Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i rozpuszczoną w niewielkiej ilości przestudzoną żelatyną. 3.Wyłożyć masę na biszkopty i wstawić do lodówki. 4. Po około pół godzinie, gdy masa serowa się zsiądzie wyjąć, ułożyć owoce, zalać galaretką, wstawić do lodówki. Sernik na zimno gotowy po około 2 godzinach. Mój komentarz To przepis na pyszny deser Jakuba Kuronia. Początkowo miałam obiekcje - jak to bez tłuszczu i jajek?! Ale zrobiłam, wszystkim smakował i teraz robiłam go po raz trzeci. Z porzeczkami jest kwaskowy i orzeźwiający.
A kwiatuszki dla Was za to, że zaglądacie i pozostawiacie komentarze. Przyjemnych i radosnych letnich dni Wam życzę!

14 komentarzy :

  1. Mmmmm pychotka :-) Uwielbiam takie proste przepisy na letnie desery :-)
    Dziękuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tak myślałam, żeby było prosto, łatwo i przyjemnie. Dziękuję Kasiu i również pozdrawiam Cię serdecznie

      Usuń
  2. Hihi moja pierwsza reakcja, jak to ciasto z kawiorem? Potem założyłam okulary i zobaczyłam pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z kawiorem? Może to byłoby ciekawe połączenie? Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. OJOJ ,aż ślinka cieknie.Mniam....u mnie tez królują w ogrodzie porzeczki białe i czarne.
    Trzeba coś upichcić!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja często tak właśnie robię :)) Muszę spróbować z porzeczkami.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na letnie upały taki jest najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Izo, dawno mnie tu nie było a tu takie smakowitości u Ciebie. Z przepisu na pewno skorzystam tym bardziej, że przepis jest prosty no i porzeczki dojrzały na mojej działce. Nie pozostaje więc nic innego jak zabrać się do pracy :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serniki, a ten wygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik kusi swoim wyglądem, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Za kwiatki dziękuję:-) Ściskam od serca :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowity serniczek,uwielbiam ciasta na zimno,robiłam różne ale z porzeczką jeszcze nie,więc teraz przyszedł czas na porzeczki,a mam na działce,niestety tylko czerwone.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja także czasami robię sernik na zimno ale zamiast żelatyny do sera dodaję 2 galaretki rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Twój wygląda bardzo apetycznie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czyta się smakowiecie. Ciasto kusi wyglądem, więc chętnie wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wpadłam, poczytałam i musiałam zrobić ten sernik... bałam się, że porzeczki dadzą nieciekawy smak (nie przepadam za nimi), ale było wszystko super smaczne... szybko i dobre dla podniebienia. Oj, drugi Twój przepis i jest bomba. Krem kawowy gości już u mnie jako stały bywalec i wszyscy się dosłownie nim zapychają.

    OdpowiedzUsuń