niedziela, 29 grudnia 2013

Strucla budyniowa z morelami

Ciasto 3/4 kostki masła, 2 jajka, szklanka cukru pudru, 25 dag twarogu na sennik, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 kg mąki pszennej, skórka otarta z 1 pomarańczy, tłuszcz do formy.Nadzienie 12 dag suszonych moreli, 6 łyżek soku pomarańczowego, torebka budyniu waniliowego, 1 i 3/4 szklanki mleka.
Wykonanie 1. Masło, 2/3 cukru i sól utrzeć na gładka masę. Ucierając, po jednym wbijać jajka. Dodać twaróg, zmiksować. Wsypać skórkę pomarańczową, mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść. 2. Nadzienie: budyń rozrobić z 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać budyń z mlekiem, znów zagotować i odstawić do ostygnięcia. 3. 10 dag moreli pokroić w małą kostkę, zalać w rondelku sokiem wyciśniętym z pomarańczy i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. 4. Rozwałkować ciasto serowe na prostokątny placek o wymiarach 45x35 cm. Na nim rozsmarować ostudzony budyń i posypać morelami pokrojonymi w kostkę. Zrolować , zaczynając od krótszego boku. 5. Wyłożyć do podłużnej natłuszczonej formy. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. 6. Ostudzone ciasto posypać grubą warstwą cukru pudru. Z pozostałych moreli wyciąć dowolne elementy dekoracyjne ( u mnie serduszka) Smacznego.
Pierwszy raz robiłam to ciasto. Zamiast strucli wyszedł mi pakowaniec. Suszone morele zagotowane w soku pomarańczowym- pycha! Ogólnie bardzo smaczne ciasto.

5 komentarzy :

  1. Wygląda świetnie Twoje ciasto Izo....wierzę ,że dam radę skosztować go odrobinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie i pewnie też tak smakuje:) kradnę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmmmm....... toż ja nie piecząca :) ale...... może........ kiedyś.........
    Bo wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj wygląda bardzo apetycznie ;-))

    OdpowiedzUsuń