wtorek, 25 czerwca 2013

Sałatka wiosenna i kisiel truskawkowy

Składniki: kilka różyczek kalafiora, jeden duży lub dwa małe pomidory, 2 jajka, kilka liści sałaty, 2 cebule dymki, pół pęczka koperku, 1/2 łyżeczki curry, 2 łyżki majonezu,1 łyżka jogurtu naturalnego, pieprz, sól.
Wykonanie: Wodę zagotować z solą i curry. Włożyć kalafior i gotować przez 3 minuty ( ja gotowałam do miękkości)odcedzić i wystudzić. W szklanej salaterce układać warstwami sałatę, różyczki kalafiora, pokrojone w ósemki pomidory, jajka. Polać majonezem wymieszanym z jogurtem. Posypać pokrojoną cebulką i koperkiem. Smacznego!
Na deser kisiel z truskawek. Nie podam dokładnych proporcji, bo robię na "oko". Truskawki zalewamy 2 szklankami przegotowanej wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy jak na kompot. Kiedy się trochę rozgotują dodajemy zimną wodę( 1/4 szklanki) z rozrobioną mąką ziemniaczaną- duża łyżka, a może i więcej. I przez chwilę gotujemy. Podajemy z bitą śmietaną. To prosty deser, ale bez sztucznych barwników. A jaki kolor! Ja taki kisiel owocowy robiłam Justynie gdy była mała. Mój mąż uważa, że odkąd zaczęłam pisać bloga ma przekichane. Zanim zacznie jeść musi zaczekać aż potrawy przejdą sesję zdjęciową. Aaa na pierwszym zdjęciu na stole jest coś, co przypomina jaszczurkę. Znalazłam to coś dziś rano( jakieś zasuszony korzeń?) i się zachwyciłam. Może to sentyment do totemów z czasów obozów harcerskich , na które kiedyś nałogowo jeździłam?!!! To tyle. Kończy się mój weekend niestety. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze.

2 komentarze :

  1. Sałatka wygląga pysznie , tak pięknie ją pokazałaś że znów nabrałam ochoty by skorzystać z Twojego przepisu. Kisiel przypomina mi czasy dzieciństwa , kiedy wszystko robiło się z naturalnych składników. Takie kiśle są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń