środa, 8 maja 2013

Budyń pieczarkowy

Składniki: 100g ryżu, 500g pieczarek, 100g cebuli, 100g miękkiego masła, 5 jajek, 50g tartego żółtego sera, pęczek posiekanej natki, sól, pieprz, mielona słodka papryka, tarta bułka Wykonanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, lekko ostudzić. 2. Pieczarki i cebule posiekać. 3.Cebulę zeszklić w łyżce masła, dodawać stopniowo grzyby i ciągle mieszając odparować. Odstawić do przestudzenia. 4. Pozostałe masło rozetrzeć z żółtkami i serem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 5.Ryż, grzyby, natkę i przyprawy wymieszać, dodać do masy maślano-serowej i delikatnie połączyć z pianą z białek. 6. Formę budyniową wysmarować masłem i wysypać tartą bulką. Wypełnić ją masą i zamknąć. Gotować na słabym ogniu, w kąpieli wodnej ok.120 minut. Budyń wyłożyć na półmisek, podawać z sosem pomidorowym. Sos pomidorowy robię następująco: do pomidorów w zalewie(mała puszka)dodaję koncentrat pomidorowy-2-3 łyżki, dolewam trochę przegotowanej wody, żeby sos się nie przypalał w trakcie gotowania, dodaję zioła prowansalskie, listek laurowy, sól, pieprz, chili według uznania, gotuję kilka minut.Mój komentarz Zamykana forma do babki się przydaje i można ją kupić w sklepach gospodarstwa domowego lub na targowiskach.( Niektórzy uwielbiają babkę gotowaną.) Budyń pieczarkowy dość długo się przygotowuje( 2 godziny samego gotowania w kąpieli wodnej) ale potrawa jest smaczna i dietetyczna. Ja dla pewności surowe jajka przed użyciem zanurzam we wrzątku na kilka sekund( do lekkiego ścięcia białka) co jednak nie jest konieczne, bo w końcu forma jest zanurzona w gotującej wodzie 2 godziny(woda sięga prawie do wieczka)Gdy woda w garnku się wygotuje w trakcie obróbki termicznej dopełniam wrzątkiem. Należy chwilkę odczekać po wyjęciu formy z wody. Zbyt gwałtowne "wyciąganie" budyniu może skutkować uszkodzeniem potrawy, co psuje efekt wizualny. Ja zanim podniosę formę lekko pukam trzonkiem noża z różnych stron w formę. Budyń z pieczarek świetnie nadaje się na drugie danie obiadowe lub kolację. Ta porcja na 4-6 osób. Przepis pochodzi z czasopisma Moje Gotowanie z 1995 roku. Miałam ochotę tę potrawę przygotować dla gości, ale nie mogłam znaleźć czasopisma. Szukałam w przepisach internetowych. Były przepisy na budyń pieczarkowy z bułką, a ten jest z ryżem. Takiego przepisu jak mój nigdzie nie znalazłam. Gazetę znalazłam przypadkiem, ale wcześniej niepocieszona musiałam zaplanować szaszłyki. To tyle. Życzę miłego popołudnia.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz