poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Talerz dekorowany

Talerz dekorowany Dzisiaj chciałabym przybliżyć ideę talerza dekorowanego.Spotkałam się też z określeniem połmisek pikardyjski,ale w tym wypadku chodzi raczej o przystawki o charakterze jarskim. Korzystając z mnogości potraw i dodatków postanowiłam dziś skomponować taki talerz dekorowany.Jak wspomniałam sporządza się go z różnych , niewielkich domowych zapasów.Dla każdej osoby przygotowuje się duży płytki talerz i układa na nim promieniście( w postaci małych zwężających się do środka klinów)-wedlinę, kawalek śledzika, rybę z konserwy, kawałek pasztetu,ser żółty, pastę z twarożku, jaja na twardo, zielony groszek itd. starając się,aby poszczegolne elementy dobrze harmonizowały kolorystycznie, jak również smakowo- więc np. śledzika od szynki oddzielimy cząstką jaja na twardo, konserwę rybną od pasztetu- żołtym serem itd. Na środku można położyć porcję słatki jarzynowej.Komponując " bukiet" skladników nie można zapomnieć o dekoracji zieloną sałatą ,papryką, pomidorem, zieloną pietruszką- zależnie od sezonu.Można też najpierw wyłożyć talerz listkami sałaty i dopiero na niej układać kompozycję. Taki dekorowany talerz zawsze robi wrażenie.Talerze można przygotować wcześniej, osłonić folią aluminiową i postawić w chłodnym miejscu. Pomysł zaczerpnięty z Poradnika życia codziennego Hanny Lipskiej-'Dla Ciebie, dla domu..."

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz