środa, 24 kwietnia 2013

Sałatka ekspresowa

Składniki: słoik korniszonów( lub ogórków konserwowych, mała puszka groszku konserwowego, 25 dag sera żółtego, 5 jaj, mały słoik majonezu, sól, pieprz, ewentualnie mielona papryka Wykonanie: Ogórki i ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.Starte ogórki lekko osączyć.Ugotowane na twardo jaja posiekać, dodać groszek konserwowy, majonez, sól, pieprz i dobrze wymieszać.Sałatkę podawać dobrze oziębioną.Przepis pochodzi z tej właśnie książeczki z serii Biblioteki Poradnika Domowego wydanej w 1996 roku.Sałatkę robię ,więc od wielu lat i wszystkim zazwyczaj smakuje.A ja bardzo ją lubię!Ostatnio robiłam ją w święta wielkanocne Takich książeczek, jak ta mam sporo.I wiem,że nie tylko ja, bo wiele osób je kolekcjonowało i z nich korzystało, i pewnie korzysta,bo ja z wielu ulubionych przepisów korzystam do dziś.Ciekawostka.Ta kosztowała 3zł90gr lub cena w nawiasie 39 000 zł.Był taki czas gdy zmienialiśmy pieniądze.Pamiętacie? To tyle. Pozdrwaiam wszystkich serdecznie i dziekuję za komentarze.Słonecznego, ciepłego, wiosennego dnia życzę.

1 komentarz :

  1. Ja właśnie należę do tych osób co ma sporo książeczek z tej serii na półce.Bardzo często z nich korzystałam,teraz trochę rzadziej..może czas do nich powrócić,bo sa tam fajne,proste przepisy i niejednokroynie juz sprawdzone ;)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń