sobota, 23 marca 2013

Przepis na sernik na kruchym spodzie i rustykalne podkładki

Moje rustykalne podkładki,można zszyć elementy i powstanie mały bieżnik. Zaglądam na blogi- jakie piękne powstają rzeczy w związku ze świętami...Tymczasem my krążymy wokół zupełnie innych tematów...Rozmieszczenie gości w pokojach hotelowych, ustawienie stołów w restauracji...Ciągle nasuwają się kwestie,które trzeba dograć i dopracować...I tak będzie jeszcze przez dwa tygodnie...Widzę,że niektórzy szukają na moim blogu przepisów na wypieki świąteczne... Dziś podam przepis na sernik luksusowy, który piekę od lat i zawsze mi wychodzi.Robiłam go na poprzednie święta i gdzieś go tam widać w tle w poście - Wypieki świąteczne, więc teraz będzie bez zdjęcia.Drugi przepis, którym się podzielę w najbliższym czasie będzie na paschę wielkanocną, taką prawdziwą z mleka ,jajek i śmietany.Oczywiście można zrobić paschę z gotowego twarogu, ale to naprawdę nie to samo.Przy mojej jest trochę pracy,ale naprawdę warto! Otrzymuje się deser najwyższej próby. Sernik na kruchym spodzieCiasto:25 dag mąki pszennej, 18 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli; do posmarowania ciasta: 1 jajko.Masa serowa: 1,5kg tłustego sera twarogowego, ok.50 dag cukru, 20 dag masła, 8-10 jajek, jeden serek homogenizowany(20dag),2 duże budynie śmietankowe lub waniliowe( takie na 3/4 litra mleka) 1 cukier waniliowy(1,6 dag)skórka otarta z 1 cytryny, bakalie( rodzynki, smażona skórka pomarańczowa itp.)Do przygotowania formy 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej. Przygotować ciasto: mąkę przesiać , dodać cukier puder, sól, zimne masło i posiekać "na piasek".Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.Odkroić 2/3 schłodzonego ciasta i wyłożyć nim blachę do pieczenia na grubość 7 mm.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni celcjusza i piec przez 15-20 minut.Ostudzić. Masa serowa: Ser zemleć dwa razy.Masło roztopić i ostudzić.Żóltka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym.Stale ucierając, dodawać ser, serek homogenizowany i budynie.Następnie dodać roztopione masło, skórke cytrynową, bakalie.Z białek i reszty cukru ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Wyłożyć na podpieczone ciasto..Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pokroić w wąskie paseczki(5-7 mm), ułożyć z nich na powierzchni sera kratkę i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni celcjusza.Smacznego! To tyle.Pozdrawiam serdecznie i słonecznie mimo mrozu i zimy.Miłego weekendu!

4 komentarze :

  1. Narobiłaś mi apetytu sernikowego, a podkładki pięknie się prezentują i rzeczywiście bieżnik byłby z nich elegancki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne te podkładki i sama bym nie mogła się zdecydować ,czy zostawic jako podkładki czy zszyć w bieżnik.Przepis na sernik brzmi smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki - w święta będzie na 100% .Jeśli chodzi o Twoje rękodzieła wiesz że zawsze je podziwiałam, tym razem rónież super, proponuję bieznik . Z przepisu skorzystam tylko pytanie czy taka porcja na dużą blachę .Pozdrawiam gorąco . Iwona

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, jak najbardziej na dużą blachę, bo sera jest 1,5 kg i jeszcze serek homogenizowany!

    OdpowiedzUsuń