wtorek, 26 marca 2013

Pascha Wielkanocna dwukolorowa

Składniki: 1l mleka, 1 szklanka kwaśnej śmietany 18-procentowej, 2 jajka, 2 żóltka, 20 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 15 dag mieszanki bakaliowej, 1 cukier waniliowy(1,6 dag), 1 łyżka kakao, 1 galaretka owocowa, do przybrania:bakalie Wykonanie:Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, biorąc 1/4 przewidzianej ilości wody, i ostudzić.Mleko zagotować z cukrem waniliowym.śmietanę zmiksować z jajkami oraz żółtkami, wlać do wrzącego mleka i mieszać,aż powstanie gesty twaróg.Twaróg odcedzić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać twaróg i zmiksować.Wymieszać z bakaliami.Masę serową podzielić na dwie cześci.Jedną wymieszać z kakao, do drugiej dodawać krzepnącą galaretkę.Forme wyłożyc wilgotną gazą, wyłożyc masę z galaretką,a na nią masę z kakao.Formę przykryć i wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem wylożyć na talerz i przybrać bakaliami.Smacznego!

4 komentarze :

  1. Wygląda świetnie -tak wcześnie zrobiona w moim rodzinnym domu bałąbym sie ryzykowac ponieważ domownicy sprzątneliby paschę w 5 minut. Myślę że skorzystam z przepisu pozdrawiam gorąco czekam na więcej Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Iwonko! U nas pascha w Wielkanoc ma większe wzięcie niż lody i ciasta.To naprawdę luksusowy deser i w sumie łatwy w przygotowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam paschy. Z opisu kojarzy mi się z sernikiem na zimno,a ja sernik uwielbiam ale tylko pieczony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To mój sernik na kruchym spodzie na pewno by Ci smakował!

    OdpowiedzUsuń