wtorek, 19 lutego 2013

Warzywa pod serową pierzynką- przepis

Wczoraj zrobiłam zapiekankę warzywną z dwóch paczek mrożonek-mieszanka kalafior, brokuł, marchewka; druga- marchewka z groszkiem plus obgotowane pokrojone w plastry ziemniaki.Warzywa obgotowałam i osączyłam na sicie.Następnie przygotowałam serowy beszamel.3 łyżki margaryny roztopiłam w rondlu, wsypałam 2 łyżki mąki, zrumieniłam.Zasmażkę zalałam szklanką mleka i szklanką bulionu jarzynowego, gotowałam przez około 5 minut.200g śmietankowego serka topionego( np.dwa długie serki Hochland) pokroiłam na małe kawałki, dodałam do sosu , mieszałam aż się rozpuści.Sos przyprawiłam do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałową.Żaroodporne naczynie wysmarowałam tłuszczem, wyłożyłam warzywa, zalałam sosem, posypałam dodatkowo żółtym serem.Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, zapiekałam przez 30 minut.Smacznego! W sezonie letnim używam świeże warzywa:mały kalafior, pół brokuła, ze trzy marchewki,3-4 ziemniaków.Kalafior i brokuł dzielę na małe rózyczki, marchewkę w plasterki,ziemniaki w plastry.Obgotowuję 5-10 minut.Dalej postepuję jak wyżej.Obie z Justyną bardzo lubimy tę zapiekankę. Znowu zawitała do nas zima,a ja wczoraj zaczęłam kupować nasiona petuni do wysiania.Jedna to petunia kaskadowa, druga niska.Zastanawiałm się czy kupować w tym roku nasiona surfinii w fiolce ( 10 zaprawionych nasionek) Zwykle wychodziły mi z tego 3-4 sadzonek.Nie wiem dlaczego tak mało. Ze zwykłych nasion mam dużo wiecej sadzonek.Jest przy tym trochę roboty, bo sadzonki wymagają dwukrotnego pikowania.Ale ja lubię to robić.Podobno pod koniec zimy czyli mniej więcej teraz, ludzi dopada depresja.Nie dajmy się smutkom! Niedługo wiosna... Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój blog.Iza

1 komentarz :

  1. Uwielbiam warzywa, a do takiej zapiekanki przymierzałam sie juz nieraz, ale domownicy stawiają pytanie, czy to na pewno będzie dobre i zawsze wymyślą coś innego.Jednak muszę spróbować, bo mnie kusi!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń