poniedziałek, 25 lutego 2013

Pierogi pieczone z ciasta drożdżowego ze szpinakiem

Składniki:500g mąki+ mąką do podsypania stolnicy,40g świeżych drożdży, czubata łyżka cukru, 200 ml mleka,2 jajka, 2 żółtka, 80g masła, łyżka oleju,300g świeżego szpinaku lub paczka mrożonego, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatałowa.Przygotowanie1.Najpierw zrób rozczyn:drożdze pokrusz,rozetrzyj z cukrem, dodaj lekko podgrzane mleko oraz łyżkę mąki.Odstaw na 15-20 minut.Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, całe jajko, 2 żółtka oraz gotowy rozczyn.Wyrób ciasto, pod koniec dolewając stopione masło.Uformuj kulę, odstaw w ciepłe miejsce na 1/2 godziny. 2.Przygotuj farsz: czosnek posiekaj, opłukany i osuszony szpinak( rozmrożony) pokroj i podsmaż na łyżce oleju,żeby liście zmiekły.Nastepnie wystudź go i wymieszaj z serem feta pokrojonym w kostki( można kupić gotowe)Całość przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.3.Na równo posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm( zbyt cienkie będzie się rozchodzić przy wypełnianiu farszem)Szklanką wykrój krążki.4.Na każdym krążek nałóż porcje farszu, złóż,ściśnij brzegi.Gotowe odstaw na bok na 10-15 minut,żeby lekko wyrosły.Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200st.C.Piecz przez 25 minut.Smacznego!

1 komentarz :

  1. Na sam widok ślinka leci, ale dzięki za przepis -zapewne w smaku bedą genialne. Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń